Hamis védettségi igazolványokat árulnak az Amazonon

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.június.11 - 08:48

Miközben az Egyesült Államokban és Magyarországon a szabad mozgást főként védettségi igazolványokhoz kötik, szinte másodvirágzását éli meg a feketepiac, ahol hamisított okmányokkal kereskednek.

A Media Matters kutatója, Olivia Little fedezte fel elsőként, hogy a feketepiac megjelent a kommersz weboldalak és online üzletek felületein is, ami komoly gondokat okozhat a közlejövőben. Miközben éppen az Etsy nevű alkalmazást bújta, rátalált olyan igazolványokra, amelyek teljesen azonosak a vakcinációs kártyákkal, előállításuk viszont elvileg illegális – írta a Futurism magazin.

Mivel egyelőre még nem létezik törvény azzal kapcsolatban, pontosan hogyan kellene kinézni és miként lehetne elfogadni a védettségi igazolványokat, az USA-ban kihasználják a jogi kiskapukat, és hamisítványokat helyeznek forgalomba, amelyekkel megtéveszthetik a hatóságokat, ugyanakkor büntetés és szankciók nélkül árusíthatják őket.

Hiába tesznek meg mindent az olyan nagyvállalatok, mint a Facebook, a Google és az Amazon annak érdekében, hogy visszaszorítsák az álhíreket és a szürke zónához tartozó hirdetéseket és ajánlatokat, gyakran képtelenek tartani a lépést a furfangos csalókkal és nyerészkedőkkel.

Egyébként a hamisítást szinte bárki el tudja otthon végezni, és mivel az Egyesült Államok területén nem mindenhol kérik ezt a dokumentumot, illetve államonként eltérő a kinézete, sokszor még egy városon belül sem egyeznek meg, ezért könnyedén kijátszható a rendszer.

Mindez negatív hírként értékelhető, hiszen azok, akik nem estek át egyik oltáson sem, mégis megkaparintják az igazolványt, továbbra is ki lesznek téve a fertőzés veszélyeinek, a koronavírus ugyanis nem válogat.

Jó példa erre Tennessee állam, ahol a lakosság mindössze 20 százaléka kapta meg a koronavírus elleni védőoltás mindkét dózisát, melynek következtében két hét alatt 700 százalékkal megugrott a kórházi ellátásra szoruló covid-páciensek száma.