Hamarosan etikai kódex alapján kell rangsorolni, melyik koronavírus-páciens életéért küzdjenek

Coronado, 2021. január 22. Az új koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedő beteget ápolnak a kaliforniai San Diegótól nyugatra fekvő Coronado Sharp Coronado Kórházának intenzív osztályán 2021. január 20-án. MTI/EPA/Etienne Laurent
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke szerint súlyos a helyzet, és nem tartják éppen szerencsésnek a miniszterelnök legutóbbi kijelentését, melyet nekik címzett.

Orbán Viktor múlt pénteki rádióbeszélgetésében inasnak nevezte a fiatal diplomás orvosokat, akik a kórházi covid-ellátásban tevékenykedő szakemberek mintegy 20 százalékát teszik ki.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Báthori Gergő a Népszavának adott interjúban elmondta, ebben a helyzetben nem szerencsés használni ezt a szófordulatot, mivel a rezidens orvosok már a koronavírus-járvány kitörése óta kulcsfontosságú szerepet játszanak az ellátásban.

A szövetség elnöke hangsúlyozta, sokan szakterületüktől idegen környezetben, maximális erőbedobással és extra terhelés mellett hozzák ki magukból a lehető legtöbbet.

Az MRSZ azt a vállalást tette, hogy a jövőben sorra közlik majd a rezidensek kórházi tapasztalatait, azt viszont egyelőre vizsgálják, hogy kórházi alkalmazottként jogi szempontból nyilatkozhatnak-e.

Báthori hozzátette, növekvő terhelés miatt előbb-utóbb minden osztályon eljön az a helyzet, hogy az egyre szigorodó szempontrendszer alapján kell rangsorolni a különböző ellátási szinteken a betegeket.

Ehhez központi iránymutatásra lenne szükség, mivel nagy az egészségügyi személyzet terhelése, és bár sokan hozzá vannak szokva a kritikus állapotban lévő, haldokló páciensek ellátásához, más szakterületen nem találkozták még ilyen esetekkel, ezért tanácstalanok.