Dollár
396,66 Ft
Euró
403,16 Ft
Font
477,19 Ft
Bitcoin
23,449 $

Karikó szerint a vakcina megvédi a kórházba kerüléstől az oltás után megfertőzötteket

Fotó: Twitter/Vaccine Ambassadors
not image

Kulcsár Péter

2021. március 24. - 05:10

A híres magyar tudós úgy gondolja, amíg ennyire magas a fertőzöttek száma hazánkban, addig a maszk viselése oltást követően is javasolandó.

A Szeretlek Magyarországnak adott interjújában Karikó Katalin elmondta, egyetlen koronavírus elleni vakcina sem véd meg a fertőződéstől, csupán a vírus okozta megbetegedéstől, különösen a kórházba kerüléstől.

Soron kívül Óriási pénzbírságot kapott a DIGI

“A vérben keringő ellenanyag, illetve az emlékező sejtek nem tudják megakadályozni a vírus szaporodását az orr- és szájnyálkahártya sejtjeiben. A Pfizer vakcinára van adat, ami azt mutatja, hogy 30%-kal csökkenti a megfertőződés esélyét, illetve, hogy a megfertőződött, vakcinált személy kevesebb vírust terjeszt.”

A kutató hozzátette, hogy egyetlen koronavírus elleni védőoltás sem, még a legmodernebb mRNS technológiával előállított készítmények sem nyújtanak 100 százalékos védelmet a Covid19 kórokozójával szemben, ezért nem árt óvatosnak maradnunk.

Karikó figyelmeztetett, oltás után is javasolt a maszk viselése, amit egészen addig hordanunk kell, amíg magas a fertőzöttek száma, így elkerülhető, hogy a beoltott ne fertőződjön meg, vagy ha már elkapta a vírust, akkor ne adja tovább.

A szakember egy tudományos cikket is felidézett, melyben arról írnak, hogy a covid-mutációk megjelenését nem az oltások okozzák, hanem immunrendszert gátló kezelésen átesett emberek megfertőződése.

“A cikkben leírják egy 45 éves betegük kórtörténetét, aki autoimmun betegsége miatt immunszuppresziós kezelés alatt állt, és megfertőződött a koronavírussal. A betegnek öt hónapon át pozitív volt a Covid-tesztje, mert az elnyomott immunrendszere csak részben tudott a vírus ellen harcolni, nem tudta legyőzni. Ennek hatására a vírus újabb és újabb variánsai keletkeztek a szervezetében, ami végül a beteg halálához vezetett.”

Karikó hangsúlyozta, az oltás után megfertőzötteknél felmerült az is, hogy esetleg azért kapták el a vírust, mert nem megfelelő adagot kaptak a vakcinából.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.