Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Európában is megjelent a veszélyes New York-i koronavírus-mutáció

Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Három koronavírus-fertőzöttnél azonosították a brit egészségügyi hatóságok azt a covid-variánst, amelyet eddig csupán New Yorkban és környékén detektáltak.

A Public Health England közleményéből kiderült, hogy már megkezdték a mutáns nyomon követését, ezért még a fertőzési gócpontok kialakulása előtt elejét vehetik annak, hogy tovább terjedjen a veszélyes kórokozó.

Soron kívül Lezuhant egy férfi a Margit hídról, nem tudták megmenteni

Az Evening Standard értesülései szerint a B.1.526 névre keresztelt New York-i variánsban már az E484K tulajdonságai is megjelentek, ám a jelenleg talált covid-betegeknél a brazil és dél-afrikai törzs nyomai szerencsére nem jelentek meg.

A New York-i koronavírus-mutáció nagyjából egy hónappal ezelőtt bukkant fel először az amerikai nagyvárosban, azóta pedig bebizonyosodott, hogy sokkal fertőzőképesebb és halálosabb a vuhani alaptípushoz képest, valamint a vakcinák hatékonyságát is befolyásolhatja.

Dr. Dave Chokshi, New York egyik legnagyobb koronavírus-laboratóriumának vezetője elmondta, az adatok alapján a városban történt fertőzések közel 39 százalékáért már a helyi covid-törzs a felelős.

Mindezeken felül a brit mutáns is intenzíven terjed, a keleti parti metropoliszban a lebetegedettek 12 százaléka kapta el a szóban forgó variánst március végén, míg egy héttel korábban ugyanez az arány csupán 8 százalék volt.

“A vírusok rendkívül veszélyesek. Képesek gyorsan alkalmazkodni és változni, ami a közösségi terjedésüket is nagy mértékben befolyásolja” – magyarázta a szakember.