Rusvai: egy teszten, amit kicselez egy új covid-mutáció, napokon belül javítani lehet

Győr, 2020. december 4. Koronavírustesztet végeznek a Széchenyi István Egyetem hallgatói a győri Móra Ferenc Általános Iskolában 2020. december 4-én. Folytatódik a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként. MTI/Krizsán Csaba
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A virológus szakember szerint a nemrég azonosított, PCR-teszteket kicselezni képes francia covid-mutánst is időben detektálni lehet egy módosított eljárás segítségével.

Rusvai az InfoRádióban elmondta, az előzetes vizsgálatok alapján a breton mutáció nem súlyosabb és nem is fertőzőbb, mint az eredeti koronavírus-variáns.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

„Nem nagy a baj, de tisztázni kell, hogy nagyon keveset tudunk. Azt sem tudjuk, hogy a francia intézményekben, ahol a fertőzést azonosítják, milyen PCR-tesztet vizsgálnak, mert ez országonként változik, van 6-8 különböző rendszer.”

Először azt kell tisztázni, melyik tesztet verte át a francia variáns, később át lehet látni, milyen lépéseket tegyenek a jövőben.

Arra a kérdésre, hogy a tesztek vannak-e lemaradva vagy a vírus mutálódik, a szakember határozottan azt válaszolta, utóbbiról van szó.

„Ha valaki megváltoztatja az arcát, szakállat vagy bajuszt növeszt, levágja a haját, az arcfelismerő is gondban lehet. De egy tesztet megváltoztatni 2-3 nap a mai technológiai feltételek mellett.”

Rusvai közölte, a mutációkról visszamenőleges következtetés alapján derülhet ki, hogy gyorsabban terjednek-e, illetve súlyosabban betegítik-e meg az embereket, ugyanis az adott fertőzöttek láncolatát veszik végig, méghozzá rövid idő alatt.