Dollár
395,80 Ft
Euró
412,53 Ft
Font
480,85 Ft
Bitcoin
17,092 $

Halottak napja: vigyázni kell a tolvajokkal

Fotó: Vásárlók egy ungvári piacon mindenszentek előtt, 2021. október 27-én. Mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg november 1-jén. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává, ezekben a napokban gyertyát, mécsest gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. MTI/Nemes János

Takács Petra

2022. október 28. - 01:48

A rendőrség folyamatosan figyelmezteti az embereket, hogy legyen óvatosak halottak napján.

A rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a mindenszentek ünnepének és a halottak napjának időszakában a megemlékezés nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények és közlekedési balesetek megelőzésére – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán a rendőrség honlapján.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

A rendőrség tapasztalatai szerint ugyanis ilyenkor gyakrabban fordulnak elő gépkocsifeltörések, kerékpárlopások a temetők környezetében, illetve többször történik, hogy a sírokról ellopják a virágot, koszorút vagy kegytárgyat, esetleg az őrizetlenül hagyott táskát – tartalmazza a közlemény.

Ugyanakkor a zsúfoltabb tömegközlekedési eszközökön különösen figyelni kell értékeink megóvására – tették hozzá. Felhívják a figyelmet arra, hogy a temetőben senki se hagyja egyetlen pillanatra se őrizetlenül a táskáját és egyéb értékeit. Azt is ajánlják, hogy ne vigyenek magukkal nagyobb összegű készpénzt és senki ne tartsa a PIN kódját bankkártyája mellett.

A gépjárműveket és a kerékpárokat lehetőség szerint a kijelölt, őrzött és kivilágított parkolóba helyezzék el, az autót gondosan zárják be. Tömegközlekedési eszközön utazva, az értéktárgyait lehetőség szerint mindenki tartsa a belső zsebében és táskáját testközelben – sorolták.

Arra is figyelmeztetnek, hogy az ünnepnapokon a közúti forgalom az átlagos többszörösére nő, ezért fokozott rendőri jelenlétre kell számítani a közutakon, főként a temetők környékén és az oda vezető utakon. A rendőri jelenlét elsősorban a forgalom segítésére irányul, de természetesen a szabálytalan közlekedők ellen is fellépnek a hatóságok – olvasható a közleményben.

(MTI)