Dollár
419,19 Ft
Euró
406,17 Ft
Font
455,17 Ft
Bitcoin
18,975 $

Oroszország válogatás nélkül támad, ami háborús bűnökkel érhet fel

Fotó: A tüzérségi támadásban súlyosan megrongálódott lakásának ablakát méri egy nő Kijevben 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Vadim Ghirda
not image

Takács Petra

2022. március 30. - 21:46

Az ENSZ emberjogi vezetője szerint háborús bűnökkel érhetnek fel ezek a támadások, és számos esetben folytatnak vizsgálatot.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa szerdán ismét ülésezett Genfben, ahol Michelle Bachelet azt mondta, Oroszország válogatás nélküli támadásai háborús bűnökkel érhetnek fel, mivel az ehhez hasonló támadásokat tiltja a nemzetközi humanitárius jog.

Soron kívül Zelenszkij megerősítette: Ukrajna légvédelmi rakétákat kapott az Egyesült Államoktól

Az ENSZ Emberi Jogok Tanácsának vezetője elárulta, hogy 24 olyan esetet vizsgálnak a nyomozóik, amikor Oroszország kazettás bombákat használt. Emellett kórházakat és közigazgatási épületeket találtak el a lövedékeikkel.

A szakember hozzátette, a polgári objektumok tömeges pusztítása és a polgári áldozatok száma egyértelműen arra utal, hogy az oroszok nem tartották be kellőképpen a jogi szabályokat, amik a megkülönböztetésről, az arányosságról, illetve az elővigyázatosságról szólnak.

Bachelet kihangsúlyozta, hogy haladéktalanul véget kell vetni az ellenségeskedésnek, és az oroszoknak azonnal ki kell vonulniuk az ukrán területekről – írja a CNN. Ez még mindig nem történt meg, és több szakértő is arra számít, hogy a háború még egy ideig biztosan el fog tartani, miközben a legutóbbi béketárgyalások sem hoztak áttörést.