Dollár
388,39 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
476,62 Ft
Bitcoin
16,942 $

Gabonaszállító hajók százai indultak útnak az odesszai tengeri folyosón

Fotó: RLTheis / Twenty20

Bense Róbert

2022. szeptember 26. - 17:19

Ukrajna a háború előtt havi szinten akár 6 millió tonnányi gabonát is útnak indított a világ különböző pontjaira. Most két hónap alatt sem sikerült elérni ezt a szintet.

Azonban már így is jelentős haladást értek el azzal, hogy Isztambulban július 22-én aláírták azt a dokumentumot, amelynek célja a világpiacok élelmiszer- és műtrágyaszállításának megoldása volt. A dokumentum további pontjai között szerepelt a fekete-tengeri kikötőkből történő gabonaexport újraindítása.

Soron kívül Orbán Viktor: nem kell tartani ellátási problémáktól, a problémát az ár jelenti

Ezt Ukrajna és az ENSZ mellett Oroszország és Törökország is felügyeli, így eddig csaknem 218 hajó hagyhatta el a Fekete-tengeren átvezető iztonsági folyosót, amely akadálytalan átkelést biztosít a terményt szállító hajóknak a háború sújtotta területeken is.

Ukrajna infrastrukturális minisztériuma most azt közölte, hogy további hét, mezőgazdasági termékekkel rakodott hajó hagyta el az odesszai, csornomorszki és pivdennyi kikötőket – számolt be róla a Reuters.

A legfrissebb információk alapján a hét hajó összesen 146,2 ezer tonnányi gabonát szállít afrikai, ázsiai és európai országokba. Ezzel együtt már 4,85 millió tonna gabona hagyta el az ukrán kikötőket az elmúlt két hónapban.

Bár ez jelentős előrelépés az azt megelőző időszakhoz képest, amikor globális élelmiszerválság fenyegetett a szállítmányok teljes leállása miatt, a háború előtti havi 6 millió tonnás exportot még így sem sikerült megközelíteni.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.