A vártnál korábban indult be a fűtési szezon Magyarországon

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 23. - 18:20

Az átlagos szeptemberi időhöz képest jóval hűvösebb volt, ezért nem véletlen, hogy hirtelenjében megugrott a hazai gázfogyasztás.

A Magyar Energetikai Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adataira hivatkozva a Portfolio hírportál azt írta, a mögöttünk hagyott hétvégéig az országos gázfogyasztási adatok még nem emelkedtek, mert bár a napi középhőmérséklet pár nap alatt jelentősen, idén szeptemberi mélypontjára esett vissza, valamivel még így is 16 Celsius-fok fölött alakultak. Mivel a megelőző nyárias napok melegét még tartották a házfalak és hétvége lévén az irodaházakat sem kellett fűteni, a fűtési igény nem indult látványos növekedésnek.

Mindezek után a hét elején tovább csökkent a napi középhőmérséklet, sok helyen már 10 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, ami hozzájárult a hazai fogyasztás intenzív emelkedéséhez.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. közel valós idejű adatai alapján az országos napi gázfelhasználás kedd-szerdán 20 millió köbméter fölé emelkedhetett, ami egyértelműen a fűtési igény erősödésével hozható összefüggésbe. Ez a fogyasztási szint az idei ősz eddigi legmagasabbja, ugyanakkor az elmúlt évek értékeihez képest nem számít kiugrónak – írta a lap.

Az FGSZ honlapja szerint kedden nap közben már a gáztárolókból is történt kitárolás, valószínűleg nem függetlenül a felhasználói igények emelkedésétől. Ez rendszerint csak október közepétől szokott előfordulni.

A gázfelhasználás szoros összefüggést mutat a külső hőmérséklet alakulásával. A napi középhőmérséklet 18 fok alá süllyedését követően a napi gázfelhasználás emelkedni kezd, az igazán kemény fagyokkal járó napokon pedig jócskán meghaladhatja a 60 millió köbmétert is, vagyis körülbelül a háromszorosa a mostani, temperáló fűtéssel átvészelhető időszakokénak.