Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,27 Ft
Euró
381,85 Ft
Font
445,00 Ft
Bitcoin
43,286 $

Földi mikroorganizmusokkal lehetővé válhat a növénytermesztés a Holdon

Egy új tanulmány szerint csak mikroorganizmusokat kell adni a Hold felszínéhez, és az alkalmas lehet arra, hogy növényeket termesszenek benne üvegházakban.

Fotó: Unsplash
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A jövőbeni Hold-missziók során akár már növényeket is nevelhetnek az asztronauták a holdfelszínen, a Communications Biology folyóiratban publikált tanulmány felveti ennek lehetőségét egy módszerrel – írja a HVG.

A holdi talaj növénytermesztésre való alkalmassá tétele eddig meglehetősen trükkösnek bizonyult, ám a tudósok talán ezúttal áttörést érhettek el a területen: a tanulmányban az áll, a földi mikroorganizmusok holdi talajba juttatásával alkalmassá lehet tenni azt arra is, hogy növények éljenek benne. Soron kívül Január elsejétől emelkedik a nyelvvizsga-támogatás összege

Megjegyzik, arra már korábbi kutatások is rávilágítottak, hogy a Hold talajában megtalálható számos, a növények növekedéséhez szükséges alkotóelem. Ha pedig a mikroorganizmusokkal a kevés hiányosságot is sikerülne kiküszöbölni, létesíteni lehetne üvegházakat a Hold felszínén.

Ez (legalább részben) önfenntartó holdbázisokat is eredményezhetne, melyekről már szólnak a távlati tervek. A BGR szerint az új tanulmány a mikroorganizmusok fontos szerepét hangsúlyozza a folyamatban.

Kifejtik, a vizsgálatokat szimulált holdtalajjal végezték el, és kiderült: amelybe háromféle baktériumfajt – vagy mikroorganizmust – juttattak, annál a növények hosszabb gyökereket és szárakat növesztettek hat nap alatt, mint amelyek sima (szintén szimulált) holdtalapban nevelkedtek.