Clouds
21 Budapest
Dollár
344,61 Ft
Euró
369,21 Ft
Font
428,54 Ft
Bitcoin
25,754 $

Az Európai Űrügynökség és a Solsys Mining növényeket termesztene a Holdon

TÉMÁK:
#hold
Fotó: Unsplash
Világűr
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy ún. hidropónikus módszerrel talán meg lehetne ezt oldani, bár semmiképp sem egyszerű a dolog, de a szakértők igyekeznek optimisták maradni.

Közismert tény, hogy a Hold talaja jelentősen eltér a Föld talajától, mivel nem tartalmaz szerves anyagokat, tele van éles meteoritdarabokkal és rengeteg kozmikus sugárzás éri, ám az Európai Űrügynökség (ESA) és a Solsys Mining egy új projekten dolgozik ennek kapcsán.

Soron kívül Eltűnt egy 17 éves bakonyoszlopi lány, a rendőrség a lakosság segítségét kéri

A Napi.hu szerint arra kíváncsiak, volna-e rá lehetőség, hogy a Holdon is növényeket lehessen termeszteni, s ezt egy ún. hidropónikus módszerrel valósítanak meg, amelynek során a Hold talajának műtrágyává történő átalakítására törekszenek.

Az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a Hold talajában egészséges gyökérrendszert alakítsanak ki a magvak számára, de a hidroponika éppen ennek a nehézségnek a leküzdésére jött létre, ugyanis általa a gyökereket közvetlenül tápanyagban gazdag vízben nevelik a talaj helyett.

A Solsys Mining csapata bizakodó, mivel állításuk szerint termesztettek már babot ezzel a módszerrel, tápanyagforrásként szimulált holdi hegyvidéki regolitot használva – derül ki az Agroinform beszámolójából.

A NASA azt tervezi, hogy 2025-ben ismét űrhajósokat küld a Holdra, s 2028-ra tartós holdi jelenlétet szeretnének elérni, míg az ESA norvég együttműködéssel zajló projektje (ami múlt év végén indult) a tervek szerint egy évig fog zajlani.