Dollár
396,65 Ft
Euró
403,36 Ft
Font
477,81 Ft
Bitcoin
23,455 $

Szomszédság? Párkapcsolat? Barátság? Így viszonyulnak egymáshoz az ellenzékiek és a fideszesek

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. június 30. - 21:23

Az április 3-ai választás után megszületett a talán a legérdekesebb felmérés: vajon összejönne-e egy ellenzéki szavazó kormánypárti partnerrel és fordítva? 

Talán meglepő lehet az eredmény, de kisebb eséllyel utasítanák el a különböző politikai oldalak a fent említett példát, mint azt, ha muszlim vagy roma költözne a szomszédjukba, de az Ukrajnából menekültekkel szemben is sokaknak vannak ellenérzéseik. 

Soron kívül Újabb önjáró löveggel gazdagodott a Magyar Honvédség, itt megtekinthető

A Telex szemlézte a Závecz Research és a Policy Solutions kutatását, amely 2022. április 25. és május 4. között készült: ezer főt kérdeztek meg személyesen, a minta így életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország felnőtt népességét reprezentálta.

Kiderült, hogy sem a kormánypártiak, sem az ellenzékiek nem szerették meg a másikat, azonban a választások után csökkentek az ellenérzések. Az viszont tény, hogy az ellenzékiek egy fokkal negatívabban viszonyulnak a fideszesekhez, mint ahogyan rájuk tekintenek a kormánypárti szavazók, viszont a fideszesek és ellenzékiek ugyanannyira negatívan viszonyulnak a nem szavazókhoz, mint a másik oldalhoz.

A felmérésből az derült ki, hogy az ellenzéki összefogás szavazóinak csaknem harmada (29%) rosszul érezné magát, ha fideszesek költöznének a szomszédjába, miközben ötből csak egy fideszes (20%) nem örülne, ha baloldali szavazó költözne mellé. A Mi Hazánk támogatóinál mindössze 14 százalék ez az arány, ha a baloldaliakat nézzük, de a fideszeseket egy fokkal szívesebben látnák. 

Van azonban közös pont: mindegyik táborban jelenős azok aránya, akik  rosszul éreznék magukat, ha muszlim vagy roma szomszédjuk lenne. A fideszesek csaknem kétharmada (63%), a Mi Hazánk-szavazók 60 százaléka, míg az ellenzékiek mintegy fele (51%) érez így a felmérés szerint, de a pártnélkülieknél is magas (43%) ez az arány.

A mindennapokat is vizsgálta a felmérés: minden ötödik magyar (19%) tiltott már le valakit a Facebookon vagy más platformon a politikai véleménye miatt. A magyarok 16-16-16 százalékának volt már családon belüli, baráti vagy munkatársak közötti konfliktusa emiatt. 

15 százalék azok aránya, akik emiatt szakítottak meg kapcsolatot egy családtaggal, míg a barátokat nézve ez 12 százalék. Azonban a magyaroknak több mint a tizede (13%) fizikai konfliktusba is került már politikai nézeteltérés miatt.

Az ellenzéki szavazók 42 százaléka el sem tudja képzelni, hogy romantikus kapcsolatba kerüljön egy fideszessel, a kormánypártiak körében míg a fideszesek nagyobb részének (60%) nem volt azzal problémája, hogy a másik tömbből válasszon. 

A jobb-bal felosztást is vizsgálták, és kiderült, hogy  a magyar társadalomban valóban többségben vannak azok, akik önmagukat jobboldalinak tartják (44%). Baloldali választónak (22%) és centristának (27%) pedig egyaránt a megkérdezettek nagyjából negyede sorolta be magát. Miközben minden tizedik magyar (10%) szélsőbaloldalinak, míg minden negyedik válaszadó (24%) szélsőjobboldalinak tartja önmagát.

(A Závecz Research és a Policy Solution teljes tanulmánya itt tekinthető meg.) 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.