Kiderült, mi állhat a férfiak és a nők meddősége mögött

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 8. - 18:36

Dán tudósok rájöttek, hogy a fosszilis üzemanyagok égéséhez, és a belőlük felszabaduló káros anyagokhoz köthető a meddőség kialakulásához.

Az elmúlt öt évtized során jóval kevesebb gyermek született Európában, Dániában például minden tizedik gyermek mesterséges megtermékenyítéssel jött világra. Kutatók szerint a jelenség az iparosodáshoz köthető, feltételezéseiket pedig egy átfogó tanulmánnyal támasztották alá – írta a The Guardian.

A vizsgálatok alapján kiderítették, hogy fosszilis méreganyagok halmozódtak fel az emberek testnedveiben és zsírszöveteiben, amelyek zavart okoztak az endokrin rendszerben, valamint a hormonok rendeltetésszerű működését is befolyásolták.

Állatoknál korábban már bebizonyították, hogy a szóban forgó anyagok csökkenthetik a termékenységet, embereknél azonban ilyesfajta kutatásokat nem lenne célszerű és etikus elvégezni.

A tanulmány főszerzője, Niels Erik Skakkebæk azt javasolta, indítsanak újabb, részletes kutatásokat arra vonatkozóan, hogy a fosszilis méreganyagok mennyiben befolyásolják a termékenységet, valamint szerinte alaposan meg kellene vizsgálni azt is, hogy a kevesebb fizikai aktivitás, a dohányzás, az elhízás és az alkoholfogyasztás miként játszik szerepet a meddőségben.