Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,95 Ft
Euró
392,45 Ft
Font
459,48 Ft
Bitcoin
62,994 $

Növeli a cukorbetegség és az elhízás kockázatát az éjszakai nassolás

A főként a rendszeresen váltott műszakban dolgozókat sújtó, illetve a folyamatosan nassolókat érintő, az emberi szervezet természetes ciklusára kiható zavarok egészségügyi hatásai egyre világosabbá válnak.

Twenty20
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Egy új tanulmány az étkezések időzítése és a szervezet vércukorszintje közötti kapcsolatot vizsgálta, és megállapította, hogy azok, akik sötétedés után esznek, nagyobb kockázatnak vannak kitéve cukorbetegség és elhízás szempontjából.

A szervezet természetes alvás-ébrenlét ciklusáról, az úgynevezett cirkadián ritmusról egyre gyakrabban derül ki, hogy szerepet játszik az egészségügyi állapotunk alakulásában. A múlt hónapban például egy olyan tanulmányt tettek közzé, ami a szívsejteken belüli új mechanizmusokat részletezte, amelyek a szívműködés 24 órás időszakokban történő eltolódását szabályozzák, és amelyek bizonyítékokat szolgáltatnak arra vonatkozóan, hogy a műszakban dolgozók miért vannak kitéve nagyobb szívproblémák kockázatának. Soron kívül Rárepültek a magyarok az online értékpapírszámla-nyitásra

Egyes tanulmányok kimutatták, a rendszertelen alvási szokásoknak hasonló hatásuk lehet, míg mások arra reflektáltak, hogy növelhetik az olyan anyagcserezavarok kialakulásának kockázatát, mint a magas vérnyomás, az elhízás és a cukorbetegség.

További részletes eredmények születtek a témában egy humán klinikai kísérlet során, amely 19 fiatal és egészséges alany bevonásával zajlott, akiket mindannyian éjszakai munkakörülményeket szimuláló munkaidőben dolgoztattak.

Az önkénteseket két csoportra osztották: náluk vagy a szokásos nappali étkezési rendet, vagy a tipikus éjszakai munkásokét utánzó étkezési rendet alkalmazták. A vizsgálat 14 napos időszakon keresztül zajlott, és azt volt hivatott feltárni, hogy az éjszakai dolgozók fokozott cukorbetegség-kockázata bizonyos mértékig ellensúlyozható-e a nappali étkezési renddel. A vércukorszintek utólagos mérése jelentős különbséget mutatott a két csoport között, az éjszakai étkezést folytatók vércukorszintje átlagosan 6,4 százalékkal magasabbnak bizonyult.

Ez az első olyan embereken végzett vizsgálat, amely az étkezések időzítésének alkalmazását mutatja be a csökkent glükóztolerancia és a cirkadián ritmus megzavart összehangolásának a szimulált éjszakai munka következtében fellépő együttes negatív hatásai ellen” – mondta Frank A.J.L. Scheer, a Harvard Medical School orvosprofesszora, egyben a vizsgálat vezetője.

Kutatók úgy vélik, hogy a probléma gyökerében a cirkadián összehangolatlanság áll, vagyis az agy hipotalamuszában lévő központi cirkadián óra és a viselkedési alvás-ébrenlét és evés-reggeli ciklusok közötti rossz időzítés, ami a vércukorszintre gyakorolt negatív hatásokhoz vezet.