Mesterséges hasnyálmirigy beültetésével kezelhető az 1-es típusú cukorbetegség

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 9. - 03:49

Az új kütyü segítségével lényegében automatikusan szabályozható a létfontosságú szerv inzulintermelése.

A világon több mint 40 millió ember szenved 1-es típusú diabéteszben, melynek kezelését kellemetlen tűszúrásokkal járó inzulinadagolással lehetséges megvalósítani.

A jövőben azonban fordulhat a kocka, a Harvard Egyetem és a Massachusettsi Orvosi Egyetem kutatói ugyanis létrehoztak egy olyan speciális, mikrokapszulából álló eszközt (ceMED), amellyel közvetlenül kontrollálható az inzulinszint – írta az EurekAlert! tudományos folyóirat.

Az előzetes kísérletek során kiderült, hogy a ceMED készülék sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos inzulinpumpák, hiszen azon kívül, hogy gyorsabb, még azt is képes detektálni, ha bizonyos idő elteltével elkezd csökkenni a véráramban az inzulin koncentrációja, amit azonnal jelez.

A ceMED-ben óriási potenciál rejlik, hiszen nem kell állandóan feltölteni, mivel két részből áll – az egyik rekesz összegyűjti az eszköz környezetében található tápanyagokat, míg a másikba védősejteket helyeztek, ezáltal harmóniába kerül a rendszer a szervezettel.

Az előbbi egy finom belső membránnal rendelkezik, amely szelektíven képes átengedni a fontos tápanyagokat, míg a károsakat távol tartja, így megőrizhető a szükséges mértékű inzulinegyensúly.

Habár a prototípuson még rengeteg ellenőrzést és laboratóriumi kísérletet el kell végezni, kutatók bizakodóak, ugyanis eddig még egyszer sem sikerült ennyire effektív, egyben kézenfekvő és egyszerű kütyüvel szabályozni a diabéteszesek vércukorszintjét.