Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Legalább 14 orosz fegyvergyártó céget még csak szankciókkal sem sújtott a Nyugat

Fotó: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen orosz katonák a Zapad-2021 (Nyugat-2021) fedőnevű orosz-fehérorosz közös stratégiai hadgyakorlaton a Nyizsnij Novgorod térségében lévő mulinói gyakorlótéren 2021. szeptember 13-án. MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
not image

Takács Petra

2022. július 1. - 22:22

A Reuters igen érdekes információk birtokába jutott, amik alapján azt mondhatjuk, hogy sok olyan vezető orosz fegyvergyártó cégről tudni, amiket nem szankcionált a Nyugat.

Oroszország túlereje egyértelmű, még akkor is, ha több mint négy hónapja tart a háború, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök csak pár naposra tervezett. Ez pedig időt és lehetőséget ad arra a Nyugatnak, hogy hatalmas mennyiségben küldjön fegyvereket Ukrajnának.

Soron kívül Deutsch Tamás: a baloldal továbbra is a magyarok ellen dolgozik 

Ez meg is történt, az USA például lassan 9 milliárd dollár értékben küldött katonai csomagokat. Legutóbb egy 820 millió dolláros fegyvercsomagot hagytak jóvá, ami nem a legjobb hír az orosz haderő számára.

Miközben Putyin ismét elvesztette az egyik fontos tisztjét a fronton, a Reuters végzett egy kis nyomozást, és arra jutott, hogy legalább 14 orosz fegyvergyártót nem sújtottak nyugati szankciókkal.

A The Guardian is beszámolt a hírről, mely szerint közel három tucat orosz fegyvergyártó cégről van szó, illetve legalább 14 védelmi vállalatról, amiket nem szankcionált az USA, az Európai Unió, és az Egyesült Királyság sem.

Az egyik fegyvermogul, aki nem kapott szankciót, Alan Lusnyikov néven ismert a Kalasnyikov Konszern JSC legnagyobb részvényeseként. Ez a cég a legendás AK-47-es támadófegyver eredeti gyártója, melynek nagy hasznát veheti a hadsereg.

A Reuters által megvizsgált adatok szerint Lushnikov 75%-os százalékos részesedéssel rendelkezik a cégben. Az USA 2014-ben, amikor Oroszország megszállta és annektálta a Krímet, szankciókkal csapatott le a vállalatra, amely gépfegyvereket, mesterlövészpuskákat, pisztolyokat és más kézi lőfegyvereket is gyárt, illetve az oroszországi gyártás 95%-át teszi ki.