Fontos bejelentés Európai Uniótól, megerősödhet a gázellátás biztonsága

A Gazprom orosz gázipari holding egyik töltõállomása Szófiában 2022. április 27-én. A Gazprom ezen a napon leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidõn belül. MTI/EPA/Vaszil Donev
not image

Nagy Noel

2022. május 20. - 07:31

Az orosz-ukrán háború árnyékában sokakat aggodalommal tölt el, hogy a következő télre gondba lehetünk a gázellátással.

Ennek a helyzetnek az elkerülését célozza a legújabb jogszabályi javaslat, melynek célja, hogy az európai stratégiai gáztartalékokat gyorsabban fel lehessen tölteni, így a lakosság és a vállalkozások elegendő gázzal rendelkeznek a télre – olvasható az Európai Parlament oldalán.

A Parlament és a Tanács csütörtökön állapodott meg az új szabályozásban, melynek értelmében 2022. november 1-ig az összes gáztárolónak minimum 80 százalékos szintig fel kell tölteni a kapacitásait.

Fontos megjegyezni, hogy ez a minimum szint, a jogszabályi tervezetben az is szerepel, hogy a tagállamoknak és a gáztárolók üzemeltetőinek törekednie kell arra, hogy még idén télen a 85 százalékos kapacitást is elérjék, az előttünk álló években pedig a 90 százalékot.

Az uniós törvényhozók szerint ez is segíthet abban a tagállamoknak, hogy diverzifikálni tudják a gázellátásukat, ugyanis adott esetben különböző beszállítóktól szerezhetik a tárolókba szükséges gázt, a lényeg a minimum szintek elérése.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

A jogszabályi tervezetben arra vonatkozóan is van javaslat, hogy azon tagállamoknak, amelyek nem rendelkeznek földalatti gáztárolókkal, az általuk fogyasztott gáz legalább 15 százalékát kell más tagállamban tárolniuk.

Ezt a fogyasztást az elmúlt ötéves átlagból kell kiszámolni és a 15 százalékos szint is egy minimum, amelyet más államban kell tárgyalni. Közös uniós célnak jelölték meg, hogy a tagállamoknak olyan mechanizmust is ki kell alakítaniuk, miszerint egymást segítik, akár pénzügyi támogatással is, hogy a rendeletben előírt kapacitási szinteket el tudják érni.

Az új szabályozás értelmében a gáztározókat kritikus infrastruktúrává minősítik, ennek értelmében pedig minden egyes üzemeltetőnek kötelező jelleggel kell hitelesítenie magát, hogy a külső befolyás kockázatát csökkentsék.