Dollár
426,35 Ft
Euró
421,07 Ft
Font
481,56 Ft
Bitcoin
19,975 $

Megszólaltak a Fidesz EP-képviselői a Ryanair-incidenssel kapcsolatban

Fotó: Fotis Christopoulos/Unsplash
not image

Takács Petra

2021. május 27. - 07:01

A Fidesz európai parlamenti képviselői támogatják az EU álláspontját a fehéroroszországi incidenssel kapcsolatban, és kiállnak a letartóztatott újságíró és barátnője azonnali szabadon bocsátása mellett.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja elítélte, hogy a fehérorosz hatóságok minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság két uniós főváros között közlekedő, több mint száz utast szállító menetrendszerinti járatát.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

A képviselőcsoport tagjai az MTI-hez kedden eljuttatott közleményükben hangsúlyozták, hogy ilyen atrocitás nem történhet meg Európában. Elfogadhatatlannak nevezték “a minden emberi szempontot és jogi alapot nélkülöző, az utasok biztonságát is veszélyeztető kényszerítést” a fehéroroszországi hatóságok részéről.

“Kiállunk a Raman Prataszevics újságíró és barátnője, Szofija Szapega azonnali szabadon bocsátása mellett és üdvözöljük az Európai Unió tagországai állam-, illetve kormányfőinek hétfőn, e témában elfogadott közös álláspontját” – fogalmaztak.

Az Európai Tanács tagjai kedden befejeződött, kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójukon újabb büntetőintézkedések meghozatalát sürgették Fehéroroszországgal szemben, és leszögezték: szankciókkal sújtanának fehérorosz vállalatokat és tisztségviselőket is válaszként arra, hogy az ország illetékes hatóságai vasárnap minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, és őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó Raman Prataszevics ellenzéki újságírót, valamint barátnőjét Sofia Sapegát.

Felkérték a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO), hogy indítson vizsgálatot az ügyben, emellett sürgették a tagállami minisztereket tömörítő Tanácsot, hogy fogadjon el intézkedéseket az EU légterének és repülőtereinek lezárására a fehérorosz légitársaságok által üzemeltetett járatok előtt.

Fottás: MTI