Dollár
431,58 Ft
Euró
423,14 Ft
Font
482,17 Ft
Bitcoin
19,351 $

Bombariadóra hivatkozva szállíttatott le egy gépet Fehéroroszország, hogy letartóztassanak egy ellenzékit

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Grodno melletti, a lengyel és a litván határól néhány kilométerre fekvõ katonai gyakorlótéren 2020. augusztus 22-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Lukasenka csalással gyõzött. MTI/EPA/Belta pool/Andrej Sztaszevics
not image

Nagy Noel

2021. május 23. - 19:40

Személyesen Alekszandr Lukasenka rendelte el a Ryanair egyik járatának leszállását, hogy le tudják tartóztatni Roman Protasevicset.

A fehéroroszok bombariadóra hivatkozva rendelték el az Athénból Vilniuszba tartó járat kényszerleszállását Minszkben, még MÍG-29 típusú harci repülőt is bevetettek annak érdekében, hogy a gép leszálljon – számolt be róla a France24.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

Ez a látványos leszállíttatás azonban nem arról szólt, mint ahogyan azt Lukasenka állította, ugyanis a gép leszállását követően szinte azonnal letartóztatták Roman Protasevicset, Fehéroroszországban ismert ellenzéki bloggert.

Protasevics a tavalyi fehérorosz választásokat követő tömeges tüntetések idején üzemeltetett egy Telegram-csatornát, NEXTA néven, melyben gyakran számolt be a hatóságok által elkövetett brutalitásokra és erőszakról.

A NEXTA a tüntetések során gyakorlatilag a fő hírforrásává vált a belaruszoknak, akik rendesen kívántak a tájékozódni a demonstrációkról és a brutalitásról, így nem meglepő, hogy Lukasenka ellenségesnek minősítette.

A helyzet ráadásul azért súlyos, mert a bloggerre, amennyiben az egyébként koncepciós jellegű perben bűnösnek nyilvánítják, halálbüntetésre ítélhetik. A NEXTA megalapítóját ugyanis terrorlistára tették a fehérorosz hatóságok és már régóta keresték.

Litvánia elnöke rögtön reagált az eseményekre, aki felháborodását fejezte ki, hogy Lukasenkáék ezért zavarták meg a civil repülést. Mint mondta, a NATO-nak és az EU-nak azonnal cselekednie kell a fehérorosz rezsim ellen, hogy ilyen még egyszer ne történjen meg.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.