Dollár
433,24 Ft
Euró
418,12 Ft
Font
466,89 Ft
Bitcoin
19,393 $

Európa legnagyobb gázimportőrei közül páran arra készülnek, hogy rubelben fizessenek az orosz gázért, Magyarország is érintett

Fotó: Unsplash/Helio Dilolwa
not image

Borbély Fanni

2022. április 28. - 13:23

A Financial Times értesülései szerint több nagy európai gázimportőr is azt tervezi, hogy rubelben fizetnek majd az orosz gázért.

A Guardian a Financial Times legfrissebb jelentése nyomán arról számolt be, hogy Európa legnagyobb gázimportőrei közül páran arra készülnek, hogy engedjenek az orosz követeléseknek és rubelben fizessenek az orosz gázért.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen egyenesen “zsarolásnak” nevezte az orosz követelést, miszerint ezentúl rubelben kell fizetni az orosz energiáért, amennyiben pedig ezt az érintett ország megtagadja, úgy az oroszok akár el is zárhatják a gázcsapot.

A probléma pedig abban gyökerezik, hogy az európai gázimportőrök terve, miszerint eleget tesznek az orosz követelésnek és rubelben fizetnek az orosz gázért, teljes mértékben aláássa az EU által Oroszországra kirótt szankciókat, de a blokk egységét is veszélyezteti, miközben több milliárdot juttat Oroszországba.

Források szerint Németország, Ausztria, Magyarország és Szlovákia gázimportőrei eleget tennének az orosz követelésnek és rubelszámlát nyitnának a svájci Gazprombanknál. Ezen importőrök között pedig olyan vállalatok szerepelnek, mint a düsseldorfi székhelyű Uniper, vagy a bécsi székhelyű OMV.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.