Dollár
388,81 Ft
Euró
397,10 Ft
Font
469,72 Ft
Bitcoin
22,914 $

Hiába a tilalom, számos európai ország továbbra is rubelben fizet a gázért

Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság megtiltotta, hogy a tagállamok rubelben fizessenek a gázért, több európai ország is így folytatja a kereskedelmet.

Hét éve nem volt olyan erős az orosz rubel, mint most

A rubel értéke 2015 júniusa óta nem látott szintre emelkedett az euróhoz képest, mivel számos európai vállalat hajlandó rubellel fizetni a gázért.

20 európai földgázvásárló nyitott a Gazprombanknál számlát, hogy rubelben fizessen az orosz gázért

Az EU szerint a rubelszámla megnyitása sérti a szankciókat, azonban egy forrás szerint a vevőknek csak devizában kell fizetniük a Gazprombanknak, amelyet aztán átváltanak rubelre.

A Gazprom levélben próbálja nyugtatni az európai ügyfeleket, mondván, fizethetnek a szankciók megsértése nélkül is

Úgy tűnik, Oroszország is rájött, hogy nem járna jól azzal, ha minden európai gázszállítása megszűnne, ezért a Gazprom egy levélben próbálja nyugtatni az európai ügyfeleket.

Lavrov: „Több mint 300 milliárd dollárt loptak el, ám Moszkva nem törődik bele a Nyugat bűnözői módszereibe”

Szergej Lavrov szerint a rubelben történő kifizetés azért fontos, hogy „Oroszország pénzét ne lehessen bármikor ellopni”.

További Hírek

Brüsszel sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja, hogy egyes országok rubelben fizetnének az orosz gázért

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudják azon értesüléseket, miszerint bizonyos országok engednének az orosz nyomásnak és rubelben fizetnének az orosz gázért.

Herszonban a mai naptól rubelben kell fizetniük a lakosoknak

Vasárnaptól rubellel kell fizetni az orosz ellenőrzés alatt álló városban.

Az orosz Gazprombank több utalást is visszautasított, mélyül a rubelalapú elszámolással kapcsolatos konfliktus

A német Spiegel értesülései szerint az orosz Gazprombank több utalást sem fogadott el, ami egyre csak mélyíti a fennálló feszültséget a rubelben történő fizetés kapcsán.

Európa legnagyobb gázimportőrei közül páran arra készülnek, hogy rubelben fizessenek az orosz gázért, Magyarország is érintett

A Financial Times értesülései szerint több nagy európai gázimportőr is azt tervezi, hogy rubelben fizetnek majd az orosz gázért.

Az Európai Bizottság elnöke figyelmeztette Magyarországot, ha rubelben fizetünk az orosz gázért, azzal felrúgjuk a szankciókat

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke figyelmeztetett: azzal, hogy Magyarország hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért, megsérti az uniós szankciókat.

Lavrov köszönetet mondott Indiának az Ukrajnával kapcsolatos álláspontért

Lavrov orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy nagyra értékelik India objektív álláspontját Ukrajnával kapcsolatban. 

Franciaország, Németország: nem fogunk rubelben fizetni az orosz gázért

A német és a francia gazdasági miniszter csütörtökön egyértelművé tette, továbbra is tartják álláspontjukat, miszerint nem fognak rubelben fizetni az orosz gázért.

Kreml: "Senki sem fog ingyen gázt szállítani, ez egyszerűen lehetetlen, és csak rubelben lehet érte fizetni"

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, "nem lesz ingyen gáz" – s bár senki sem gondolta, hogy ingyen lesz, az országok nem kívánják finanszírozni Putyin háborúját a rubelben történő fizetéssel.

Putyin: csütörtökig érkezzen meg a jelentés a Nyugattól a földgáz árának rubelben történő fizetéséről

Peszkov pedig az Oroszországra jellemző módon kijelentette, nem zárható ki, hogy bizonyos mennyiségek valóban "ki fognak esni".

„Ha rubelben fizetnénk az olajért és gázért, azzal segítenénk az oroszoknak megölni az ukránokat”

Ukrajna külügyminisztere ma reggel arra szólította fel az Európai Unió országait, hogy utasítsák el az orosz elnök követelését.