Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,462 $

Márki-Zay szerint a „guruló rubelek” Orbán Viktor egyik legnagyobb bűne 

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke videókonferencia keretében részt vesz a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetõségi ülésén, a Karmelita kolostorban 2022. november 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Belpolitika
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A gyanús amerikai támogatások közepette Márki-Zay azzal vádolja Orbán Viktort, hogy fontosabbak neki a „guruló rubelek”, mint az ország energiafüggetlensége. 

Márki-Zay Péter a közösségi oldalán osztott meg egy bejegyzést, „Energiafüggetlenséget!”, amelyben a miniszterelnök legnagyobb bűnéről beszél, amelyet szerinte ebben az elmúlt 12 évben elkövetett.   

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

„12 év alatt a kormány teljesen kiszolgáltatta Magyarországot az orosz energiaszektornak, és Orbán Viktorék egyik legnagyobb bűne, hogy ebben az orosz függőségben tartják továbbra is hazánkat” – írja. 

Úgy véli, hogy „egy valódi nemzeti kormány ennyi kétharmad után megtehette volna, hogy leválasztja Magyarországot az egyirányú energiafüggőségről és olyan energetikai- és külpolitikát folytat, amely biztosítja a folyamatos energiaellátást több forrásból és a legkedvezőbb áron”. 

„Azonban a Fideszenek a guruló rubelek fontosabbak, így következhetett be, hogy az európai piaci árnál is drágábban vesszük az orosz gázt. Putyinék tudják, hogy Magyarország ki van téve az orosz energiának és nyersanyagnak, ezért az árat magasan tartják és a magyarországi bevételekből finanszírozzák többek között a törvénytelen háborújukat” – jelentette ki. 

„A magyar érdek azonban az, hogy az ország több lábon álljon az energiapolitika terén és ne egy hatalomnak legyen csak kitéve. El kell indulnunk továbbá azon az úton, amely az alternatív zöldenergiát részesíti előnyben a fosszilis energiahordozókkal szemben”

– írta.