Dollár
422,60 Ft
Euró
407,42 Ft
Font
455,52 Ft
Bitcoin
20,154 $

20 európai földgázvásárló nyitott a Gazprombanknál számlát, hogy rubelben fizessen az orosz gázért

Fotó: Az orosz Gazprombank logója egyik moszkvai fiókjának bejáratánál. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
not image

Koós Alexandra

2022. május 14. - 09:39

Az EU szerint a rubelszámla megnyitása sérti a szankciókat, azonban egy forrás szerint a vevőknek csak devizában kell fizetniük a Gazprombanknak, amelyet aztán átváltanak rubelre.

Egy névtelen forrás beszámolója szerint 20 európai földgázvásárló döntött úgy, hogy számlát nyit a Gazprombanknál annak érdekében, hogy rubelben fizessenek az orosz gázért, emellett további 14 vállalat kérte a számla létrehozásához szükséges papírokat.

Soron kívül Orbán Viktor: a Nyugat ma a háború pártján áll, Magyarország pedig a béke oldalán

Erre azután került sor, hogy Oroszország április végén leállította a gázszállításokat Lengyelországba és Bulgáriába, miután nem rubelben fizettek, mint ahogyan azt márciusban megkövetelték „a barátságtalan országoktól”.

A vevőknek két számlát kell létrehozniuk a Gazprombanknál, hogy megkönnyítsék a tranzakciót, eszerint egyet külföldi valutában, egyet pedig rubelben. Az EU úgy véli, a rubelszámla megnyitása sérti a szankciókat, azonban a forrás szerint a vevőknek csak devizában kell fizetniük a Gazprombanknak, amelyet aztán átváltanak rubelre.

A Bloomberg cikkéből kiderül, miszerint április végén arról érkeztek jelentések, hogy négy európai földgázvásárló már rubelben fizetett Oroszországnak a szállításokért, azonban senki más nem hozott ilyen döntést azóta.