Dollár
429,44 Ft
Euró
414,98 Ft
Font
462,32 Ft
Bitcoin
19,404 $

Hiába a tilalom, számos európai ország továbbra is rubelben fizet a gázért

A Gazprom orosz gázipari holding logója szentpétervári épületén 2022. április 27-én. A Gazprom ezen a napon leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidõn belül. MTI/EPA/Anatolij Malcev
not image

Nagy Noel

2022. május 29. - 22:55

Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság megtiltotta, hogy a tagállamok rubelben fizessenek a gázért, több európai ország is így folytatja a kereskedelmet.

Ahogyan a TVP World is kiemeli, Németország, Franciaország, Olaszország, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Hollandia és Magyarország is nyitott rubelszámlát, amelyen keresztül orosz fizetőeszközben fizetnek a gázszállítmányokért.

Soron kívül Már négy helyen szivárog a sérült Északi Áramlat 

Lengyelország, Bulgária és Finnország voltak az egyedüliek, akik határozottan bejelentették, nem hajlandók teljesíteni Putyin követelését és nem fognak rubelt utalni a földgázért. E három országnak részben vagy egészben meg is szakította Oroszország a gázszállítást.

A Gazprom arra hivatkozott esetükben, hogy ezzel szerződést szegtek és azért szakítják meg a gázszállítást, mert nem fizették meg az energiahordozók ellenértékét – arról már nem beszélnek, hogy az oroszok részéről egyoldalú változtatás volt a rubelben fizetés.

Az Európai Bizottság korábban bejelentette, hogy az uniós szankciók megsértésével egyenértékű, ha valamely tagállam rubelben fizet a földgázért, a fent említett országok, köztük hazánk is ezt továbbra is így teszi a Gazprombankon keresztül.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Magyarország az első országok egyike volt ráadásul, amely gondolkodás nélkül jelezte, hogy hajlandók rubelben fizetni a földgázért. A magyar kormány sokszor megemlíti, hogy az orosz földgáztól függ a magyar gazdaság, anélkül összeomlana.

Számos tagállam azonban jelenleg kutatja, honnan lehetne alternatív beszállítókat vagy energiaforrásokat szerezni, hogy ki lehessen váltani az orosz gázt. A magyar kormány az eddigiek során erről nem beszélt, legalábbis nem nyilvánosan.