Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

Hét éve nem volt olyan erős az orosz rubel, mint most

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök az ortodox húsvéti liturgián a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban a 2022. április 24-éra virradó éjjel. MTI/EPA/Pool/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Szabó Kata

2022. május 22. - 07:56

A rubel értéke 2015 júniusa óta nem látott szintre emelkedett az euróhoz képest, mivel számos európai vállalat hajlandó rubellel fizetni a gázért.

A rubel több mint 9%-ot erősödött az euróval szemben, ami 2015 júniusa óta a legmagasabb szint, miközben a valuta az USA-dollárral szemben is 5%-kal erősödött.

Az adatok szerint a tőkekontroll, a csökkentett import és az emelkedő energiaárak mintegy 20%-kal emelték a rubel értékét azóta, hogy Moszkva megkezdte ukrajnai “hadjáratát”.

Az orosz központi bank által a piacra vonatkozó korlátozások fokozatos enyhítése sem fordította vissza a lendületet, a Bloomberg szerint ez pedig problémát jelenthet később az ország költségvetésében, mivel a bevételek nagy része továbbra devizából származik.

A rubel mostani felértékelődése nagyrészt annak köszönhető, hogy a külföldi energetikai vállalatok elfogadták a Gazprom orosz olajipari vállalat kérését, vagy inkább feltételét, amely kötelezővé teszi a rubelben való kereskedést.

“A dollárra és az euróra nehezedő nyomás növekedni fog, mivel egyre több vásárló hajlandó speciális számlákat nyitni” – mondta George Vaschenko, a Freedom Finance orosz tőzsdei műveletekért felelős vezetője. Vaschenko szerint lesznek még olyan időszakok, amikor a rubel értéke csökkenni fog, de lesznek erős emelkedések is.

A moszkvai tőzsde (MOEX) adatai szerint a rubel és az euró közötti kereskedési volumen az orosz tőzsdén május 19-én megduplázódott az egy nappal korábbihoz képest.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.