Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Így értik felre az EU döntését a magyar pénzek kapcsán, Navracsics elmagyarázta

Fotó: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az Európai Bizottság döntéseirõl 2022. szeptember 18-án. MTI/Lakatos Péter
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. szeptember 20. - 07:17

A miniszter szerint most már nem Magyarországon múlik, hogy lesz-e megállapodás. 

VálaszOnline úgy véli, hogy Navracsics Tibor munkája nem feltétlen sikeres, ugyanis az Európai Parlament kimondta, hogy Magyarország választási autokrácia hibrid rezsimmel, és semmiképp nem szabad pénzt adnia a Bizottságnak, amely aztán „a nekünk járó pénzek 65 százalékát zárolta”.  

Soron kívül Deutsch Tamás: a baloldal továbbra is a magyarok ellen dolgozik 

Ha ez történt volna, nem lenne. Csakhogy a bejelentés egyik legfontosabb része az volt, hogy ha november 19-ig teljesítjük a vállalásainkat, tehát ha ténylegesen működni kezd például az általunk javasolt, Brüsszel által pedig most elfogadott Integritási Hatóság, akkor ez nem történik meg. Azt mindenképpen sikerült elérnem, hogy már nem rajtunk múlik, lesz-e megállapodás. Minden pozíciót kinyitottunk, minden javaslatot megfontoltunk és mindenhol megpróbáltunk kompromisszumot elérni. Érzésem szerint elég jó találati aránnyal, ami azt jelenti, hogy év végéig meg is tudjuk kötni a megállapodásokat” – jelentette ki Navracsics. 

A döntés ezután a Tanács kezében lesz, a minisztereknek kell majd eldönteni, hogy mi legyen. Azt már tudjuk, hogy a lengyelek mindenképp Magyarország oldalára állnak ebben a kérdésben, Navracsics pedig elmondta, hogy ő mire számít: 

„Nincs nagy étvágya a Tanácsnak – a legvérmesebb miniszterekkel beszéltem, de még ők sem szeretnének pénzmegvonásig eljutni jogállami kérdések miatt. Ami azonban fontosabb: lehet, hogy el sem jut odáig a történet” – ismertette a helyzetet. 

Ezt kifejtve elmondta, hogy „a Bizottságnak azonban lehetősége van rá, hogy ha meggyőződik arról, hogy teljesítjük a vállalásokat, akkor saját hatáskörben visszavonhatja a határozati javaslatot. Azaz megszüntetheti az eljárást. Tehát jó esély van rá, hogy a Tanács elé sem kerül ez a történet”.   

A lap rákérdezett, hogy Magyarország vajon átvészelné-e a jelenlegi válságot az EU-s pénzek nélkül, mire Navracsics azt felelte, hogy

„felesleges ezt boncolgatni”, „mert az EU-s pénzek jönni fognak”.   

„A Bizottság identitásának, feladatának lényege, hogy együttműködjön a tagállamokkal. Ha nem sikerül megegyeznie valamelyikkel, az a Bizottság számára is kudarc. A kudarcot pedig senki nem szereti. De akárhogy is alakul, mi ne legyünk hibáztathatók – az én célom ez. Ezért aztán tettünk vállalásokat, melléjük tettünk egy menetrendet, aszerint megyünk előre, a Bizottság számára ellenőrizhető módon” – tette hozzá.