Az erdőkben gazdag európai országoknak kevésbé fájhat az energiaválság

Fotó: Twenty20
not image

Nagy Noel

2022. június 16. - 05:03

A fával való fűtés relatív olcsósága nagy hasznára válhat egyes európai országoknak az energiaválság idején, ennek környezetvédelmi kockázatai viszont beláthatatlanok.

Jarek Kurnitski, az észt TalTech Egyetem professzora ugyanakkor kijelentette, hogy a tűzifa ára megduplázódott az elmúlt év során, így a kevésbé szerencsés sorsú európaiak számára az ebből történő bevásárlás is kihívást okozhat – számolt be róla az észt ERR hírügynökség.

Mint Kurnitski emlékeztet, Európa legfőképp gázzal szokott fűteni a téli időszakokban, ez alól az erdőkben gazdag és alacsony népsűrűsége Észtország némi kivételt jelent, amelynek lakosai nagymértékben függnek a tűzifától:

„A füstölgő kémények jelentős problémát fognak okozni a városokban, de igen, ezeknek az országoknak – mint Bulgária, Románia – nagyon sok vidéki része van, ahol fát használnak. Finnország és Svédország is rendkívül gazdag erdőkben, Észtországhoz hasonlóan”

Kurnitski példaként azt hozta fel, hogy Finnországban nagyon is jellemző a lakóházakban, hogy egyszerre van fatüzelésű kandalló és elektromos fűtése, előbbit pedig legalább napi egyszer üzembe helyezik.

Hangsúlyozta, hogy mivel a földgáz ára jóval nagyobb ütemben nő, mint a tűzifa ára, ezért az erdőkben gazdag országoknak jelentős előnyük van. Az Eurostat adatai szerint viszont így is jelentős a probléma a szegényebb régiókban.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Bulgáriában például a lakosság 27 százaléka nem tudja megengedni magának, hogy tűzifát vásároljon – kiindulva abból, hogy a vidéki régiókban jellemzően nagyobb a szegénység, a vidéki európaiak egy részének nagyon hideg telük lehet.

Nem véletlen, hogy a lengyel kormány is már felajánlotta a lakosságnak a lehetőséget, hogy az ország erdőiből ágakat gyűjtsenek, ehhez megkapják az engedélyt. Ez azonban csak az erdőkben gazdag országoknak segíthet kiváltani az orosz földgázt:

„A gáz feladása csak a hőszivattyúkon történhet. A fatüzelés túl kis jelentőségű ahhoz, hogy befolyásolja az összképet. Ez a ritkásan lakott, erdőkben gazdag országokban hozhat változást, mint Finnország és Észtország. Nem hiszem, hogy a fatüzelés reneszánsza előtt állunk”

Bár Kurnitski nem említi, nem szabad megfeledkezni ennek a klímaváltozásra gyakorolt hatásáról: a világ minden erejével azon van, hogy valahogy visszaszorítsa az erdőirtást és a megújuló energiák felé tolja a lakosságot, a fatüzelés felpörgetése azonban jelentősen visszavetné ezt a küzdelmet.