Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,612 $

Források támasztották alá, hogy már Észak-Koreában is komolyan terjed a koronavírus

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára (k) kezet fog katonai pilótákkal egy védelmi fejlesztési kiállításon Phenjanban 2021. október 11-én. A KCNA tudósítása szerint Kim kijelentette, hogy Észak-Korea nem akar háborút indítani, de fejlesztenie kell védelmi képességeit az Egyesült Államok ellenséges politikája és Dél-Korea fegyverkezése miatt, ami destabilizálja a Koreai-félszigetet. MTI/AP/KCNA/KNS
not image

Nagy Noel

2021. november 9. - 14:49

Phenjan töretlenül állítja magáról, hogy kevés országok egyike, ahova még nem tette be a lábát a SARS-CoV-2.

A Radio Free Asia megkeresésére nyilatkozó észak-koreai források azonban elmondták, hogy az egyik kórházban legalább 10 embert azonosítottak, akinek COVID-19-re utaló tüneteik voltak. Ezek elsősorban láz és tüdőgyulladás voltak.

A névtelenségüket kérő források azonban elmondták, hogy ezt a 10 embert egy fűtetlen, jéghideg kórterembe küldték, majd meghamisították a haláluk okát, hogy Phenjan fent tudja tartani, hogy még mindig nem jelent meg a koronavírus az országban.

Az RFA-nak nyilatkozó szemtanúk szerint a betegeket az északkeleti Észak-Hamjong tartomány egyik kórházába szállították, ahol a TBC kezelésére kialakított osztályon kezelték őket. Az egyik forrás szerint a kórház „alultápláltságot” írt be a halál okaként.

Észak-Korea már a járvány kitörése óta mindent megtesz, hogy elkerüljék a járvány berobbanását. Ehhez egész városokat zártak le, megtiltották a tartományok közötti utazást, lezárták a Kínával közös határokat, így viszont az egyetlen valós kereskedelmi forrásuk elapadt.

Phenjan áprilisban kijelentette, hogy sikeresek voltak az óvintézkedések, még az országos járványügy vezetője a nyugati sajtónak is nyilatkozott, hogy egy darab fertőzött nem volt. Az RFA azonban megtudta, hogy a kormány éppen áprilisban figyelmeztette a lakosokat, hogy a vírus terjed az ország 3 pontján, köztük Phenjanban is.

A mostani esetben is hasonló módon rejtegették a valós információkat, az elhunytak családtagjainak például elmondták, hogy a holttesteket azonnal elásták egy közeli hegyen, különösebb magyarázat nélkül. A családok természetesen dühösek voltak, hogy az orvosok nem hajlandók mondani semmit.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.