Atomtengeralattjáró-gate: Észak-Korea atomfegyverkezésre figyelmeztet

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott kép Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõrõl, a Koreai Munkapárt fõtitkáráról (k) felesége, Ri Szol Dzsu (b3) társaságában a phenjani Kumszuszan Emlékpalotában 2021. szeptember 9-én, az ország alapításának 73. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen. MTI/EPA/KCNA
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 20. - 06:46

Észak-Korea is reagált az Ausztrália és Egyesült Államok között megkötött üzletre, melynek keretében atomtengeralattjárót vásárol a szigetország.

Mint arról mi is beszámoltunk, a múlt héten az Egyesült Államok bejelentette, hogy Ausztráliával és Nagy-Britanniával közösen megkötöttek egy hármas megállapodást, melynek keretében Canberra amerikai atomtegeralattjárókat vásárol.

Ez az ügylet Franciaországot nagyon felháborította, több alkalommal is kifejezték frusztrációjukat, mivel így meghiúsult egy számukra fontos ügylet. Ausztrália ugyanis éppen a franciáktól vásárolt volna tengeralattjárókat, mintegy 60 milliárd dollár értékben.

Párizs és szövetségesei között pedig addig eszkalálódott az ügylet kapcsán a feszültség, hogy Franciaország visszahívta az amerikai és ausztrál nagyköveteit. A hármas különszövetség döntését azzal indokolták a szakértők, hogy ezzel ellensúlyozni tudják Kína egyre növekvő befolyását az Indiai-Csendes-óceáni térségében.

Most pedig a környéken szintén érintett Észak-Korea reagált a három ország közötti megállapodásra, az állami KCNA hírügynökség szerint a külügyminisztérium tett közzé közleményt ezzel kapcsolatban. Mint fogalmaztak:

„Ezek nagyon nem kívánatos és veszélyes lépések voltak, amik megzavarják a stratégiai egyensúlyt az Ázsiai-Csendes-óceáni régióban, amelynek akár egy atomfegyverkezés elindítása is lehet az eredménye”

A külügyminisztérium hozzátette, szerintük ez is egyértelműen mutatja, hogy az Egyesült Államok rúgja fel elsősorban az atomfegyverkezés tilalmát – idézte az AFP hírügynökség. Hozzátették: természetes, hogy a szomszédos országok, mint Kína elítélték ezt az aktust, ami alkalmas a béke és a stabilitás felborítására.

„Az amerikai kettős mérce egyre inkább kidomborodik az új elnökség felbukkanásával, amely erodálja az egyetemlegesen elfogadott nemzetközi normákat, rendet és súlyosan fenyegeti a világbékét és stabilitást. Észak-Korea biztosan meg fogja tenni a szükséges ellenakciót, amennyiben egy picit is veszélybe sodródik a nemzet biztonsága”

Joe Biden egyébként teljesen más kapcsolatot ápol Phenjannal, mint elődje, Donald Trump. A vitatott ex-elnök ugyanis kifejezetten jó kapcsolatot tartott fenn Kim Dzsongunnal, nem egyszer találkoztak a négy éves ciklus alatt.