Érzékenyebb a környezet változására az, aki több időt tölt a természetben

Szabó Kata

2020. február 13. - 10:17

Egy kutatás frissen publikált eredménye szerint minél több időt töltünk a természetben, annál érzékenyebbek vagyunk annak változására.

A kutatás arra is rávilágított, hogy azok az emberek, akik az átlagosnál több időt töltenek a természetben, tudatosabban hoznak zöld döntéseket a hétköznapokban, ám ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek erdő mellé vagy tengerpartra kellene költöznie.

Az Európai Környezetvédelmi és Emberi Egészségügyi Központ 24 ezer embert vont be a kutatásba Nagy Britanniában, a felmérésekből pedig egyértelműen kiderült, hogy a zöld övezetek környékén élők aktívabban támogatják a környezetvédelmet és tudatosabb gondolkodásmód is jellemző rájuk.

Mindez természetesen nem véletlen, hiszen azok, akik nap mint nap kapcsolatban állnak a természettel, első kézből látják a klímaváltozás hatásait, ami cselekvésre készteti őket

A tanulmány egyik szerzője, Dr. Ian Alcock ugyanakkor úgy gondolja, hogy teljesen mindegy, hogy az emberek helyileg hol tartózkodnak, a lényeg, hogy zöld környezet vegye őket körül, így a tudatosabb gondolkodásmód formálásához már egy rendszeres, belvárosi parkban történő séta is hozzájárulhat.