Dollár
392,71 Ft
Euró
406,85 Ft
Font
471,67 Ft
Bitcoin
16,899 $

Komoly összeget szán az ENSZ Afganisztán újjáépítésére

Fotó: EPA/Stringer
not image

Nagy Noel

2022. január 13. - 01:38

Az ENSZ menekültügyi szervezete, az OCHA bejelentése szerint 5.1 milliárd dollárt fognak Afganisztán megsegítésére és a szomszédos országba menekülők helyzetének javítására fordítani.

Az OCHA genfi bejelentése szerint ez az eddig legnagyobb összeg, amelyet az ENSZ valaha egy országnak ajánlott. Mint fogalmaztak, a segély nélkül több tízezer gyermek sodródhat az éhhalál szélére.

Soron kívül A Bizottság támogatja, hogy Magyarország megkapja a helyreállítási alap pénzeit

Az ENSZ adatai szerint csak idén 4.7 millió embere szenved súlyos alultápláltságtól, köztük 3.9 millió gyermekkel. Amennyiben nem sikerült volna ezt az összeget megszerezni, 131 ezer gyermek éhen halt volna – idézte a War Is Boring hírportál.

A szervezet mellett az amerikai kormány is bejelentette, hogy további 308 millió dollárral segíti az afgánok amellyel 782 millió dollárra nőtt az az összeg, amelyet 2021 októbere óta az országra szakadt humanitárius katasztrófa elkerülésére szántak.

Emily Home, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője egyébként megerősítette, hogy ezek a támogatások nem fognak keresztülmenni a tálibok kezén, hanem független segélyszervezetek útján közvetlenül a rászorulókhoz kerülnek.

Az afgán gazdaság gyakorlatilag összeomlott a tálibok hatalomra kerülése óta, mivel az országnak közvetlen segélyt nem nyújtanak a nyugati hatalmak, ami a gazdaság jelentős részét tette ki eddig.