Dollár
431,79 Ft
Euró
423,20 Ft
Font
482,09 Ft
Bitcoin
19,433 $

Elutasította a Hamász Fehéroroszország állításait a repülős bombafenyegetésről

Fotó: Fotis Christopoulos/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021. május 26. - 06:48

A Hamász tagadja, hogy köze lenne az állítólagos bombafenyegetéshez.

Fehéroroszország állításai szerint egy hamis bomabfenyegetés miatt kellett eltéríteni a Ryanair utasszállító járatát Minszkbe, ahol a hatóságok őrizetbe vettek egy fedélzeten tartózkodó újságírót. Fehéroroszország közölte, hogy a fenyegetést a palesztin Hamász nevében írták. 

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

A hatóságok hétfőn mutatták be a szöveget a bombáról, miután nemzetközi felháborodást váltott ki Raman Prataszevics letartóztatása, és szankciók elé néz az ország – írja az Al Jazeera.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint Fawzi Barhoum, a Hamász szóvivője tagadta, hogy a szervezetnek köze lenne az ügyhöz vagy tudomása lenne a fenyegetésről.

A Görögországból Litvániába tartó gépet egy fehérorosz hadirepülő kísérte Minszkig, ahol az utasszállító landolni kényszerült. A hatóságok landolás után letartóztatták a Lukasenka-kritikus Raman Prataszevics újságírót.

A repülőgép átvizsgálása során bombára, robbanószerekre utaló nyomokat nem találtak. A nemzetközi közösség sokkoló és felháborító intézkedésnek tartja az utasszállító gép eltérítését azért, hogy az azon tartózkodó ellenzéki újságírót így letartóztathassák. 

Fehéroroszország állítása szerint a bombáról szóló fenyegető levél szövegében a Hamász azt követeli, hogy az Európai Unió vonja vissza az Izraelnek küldött támogatásait. A Hamász szóvivője ezzel szemben azt állítja, hogy nincs közük a szöveghez, és nem nyúlnának hasonló eszközökhöz. 

Barhoum hozzátette, hogy a hamis fenyegetést a világ palesztinokkal való szolidaritása ellen és a Hamász démonizálásának érdekében tehették az ismeretlenek. 

Fehéroroszország elmondta, hogy Minszk teljes átláthatóságot vállal a nyomozás idejére, és felkészül arra, hogy külföldi szakértőket fogadjon a vizsgálatokban való részvételhez.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.