Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,959 $

A Hamász alapítójának fia szerint Izraelnek a tűzszünet után meg kell ölnie a terrorcsoport vezetőit

A Hamász-alapító Hasszán Juszef fia arra szólította fel Izraelt, hogy a pénteken megkötött tűzszünet után is vegye számításba a terrorcsoport vezetőinek meggyilkolását.

Fotó: MTI/Soós Lajos
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

„A Hamász vezetésének meggyilkolása nem fogja elpusztítani a Hamászt, de megtanítja nekik a leckét, és felelősségre vonja őket. Legközelebb, mielőtt mindkét oldalon civileket vonnak be egy vérfürdőbe, ezerszer is meg kell gondolni. Ez az én személyes javaslatom”

– mondta Moszab Hasszán Juszef a New York Postnak adott telefoninterjúban.

Moszab Juszef szerint az apjához hasonló Hamász-vezetők valószínűleg biztonságos földalatti bunkerekben vészelték át a közelmúltbeli erőszakot, miközben saját embereik halálát használták fel külföldi propagandapontok megszerzésére. Soron kívül Kövesd élőben Szoboszlai szombat délutáni meccsét az angol bajnokságból

„Gyerekek százai fizették meg az árát. Az ilyen emberek nem úszhatják meg azt, amit tettek. Egy napig sem érezhetik magukat biztonságban” – mondta. „A Hamász jobban gyűlöli Izraelt, mint a saját gyermekeiket”.

A 43 éves Moszab Juszef elmondta, hogy szorosan követi a regionális fejleményeket, és a legutóbbi erőszakhullámot annak tulajdonította, hogy a Hamász az elmúlt években egyre inkább marginalizálódott. A kelet-jeruzsálemi Sheikh Jarrah negyedben zajló ingatlanvita – a mostani zavargások látszólagos kiváltója – szerinte csak ürügy volt.

„A Hamász nagyon csalódott az Ábrahám-megállapodások miatt, amelyek teljesen figyelmen kívül hagyták őket” – mondta azokról a békeszerződésekről, amelyeket Izrael tavaly írt alá több közel-keleti állammal.

„Ez az új valóság, amelyet Donald Trump elnök teremtett a térségben. Ez egy új valóság, és a Hamász ezt nem hajlandó elfogadni.”

Ennek az új valóságnak nagy része Trump utolsó hivatali hónapjaiban jött össze. Az általa aláírt megállapodások révén Izrael hivatalosan is normalizálta a kapcsolatokat Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Szudán és Marokkó között. Trump döntése az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről és a Golán-fennsík feletti izraeli szuverenitás elismeréséről feltűnően kevés reakciót váltott ki a Hamászból.

„A Közel-Kelet nagyon jól megértette Trump nyelvezetét. Ez a tűz nyelve volt. Nem mutatott sok toleranciát” – mondta Moszab Juszef. „A Közel-Kelet hetedik századi mentalitása félreérti a toleranciát, és gyengeségként értelmezi”.

Moszab Juszef a ciszjordániai Ramallah városában született, és egykor a palesztin terrorista mozgalom egyik vezetőjének készült. De 1997-ben titokban elkezdett együttműködni az izraeli belbiztonsági szolgálattal, a Shin Bettel. Tíz éven át ő volt az egyik legértékesebb hírszerzési eszközük. Fedőneve „A zöld herceg” volt, ami a magasrangú családi hátterére utal. Hőstetteiről 2010-ben könyv és 2014-ben dokumentumfilm is készült.

Később a kereszténység felé fordult, politikai menedékjogot kért az Egyesült Államokban, és 2018-ban lett állampolgár. Most nyugodt körülmények között él Kaliforniában, ahol szabadbúvárkodik és jógázik, előadói megbízási díjakból és tanácsadói munkából él. Egyik testvére, Suheib Juszef 2019-ben disszidált a Hamászból, s azt mondta az izraeli médiának, hogy elege lett a korrupcióból, és a csoportot „rasszista terrorszervezetnek” nevezte, amely „veszélyes a palesztin népre”.

Moszab Juszef elmondta, hogy 2009 óta nem tartja a kapcsolatot a családjával. Bár gyakran utazik, nem tervezi, hogy valaha is hazautazik, mert a biztos halál várna rá, ugyanis apja már áldását adta fia meggyilkolására.

„Az apám nyilvánosan kijelentette: ‘Ő nem az én fiam’, ami azt jelenti, hogy: ha el akarjátok őt kapni, én nem fogom megakadályozni, és nem fogok utánatok menni.”