18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Élő adásban közvetítették, ahogy az izraeli tömeg egy arabnak hitt autósra támad (videóval)

Fotó: MTI/EPA/Arsad Arbab
not image

Borbély Fanni

2021. május 14. - 19:48

Tel-Avivban a szélsőjobboldali tömeg egy arabnak hitt férfit rángatott ki az autójából, és a nyílt utcán megverte a férfit.

Miközben Izraelben és Gázában folytatódnak a légicsapások és a rakétakilövések, a vegyes zsidó és arab lakosságú városokban az utóbbi évek legsúlyosabb közösségi erőszakos cselekményei zajlanak. Szerdán késő este egy szélsőjobboldali izraeliekből álló tömeg kirángatott egy arabnak hitt férfit az autójából, és addig verte, amíg az mozdulatlanul és véresen a földön nem feküdt.

A Tel-Aviv egyik külvárosi részén, Bat Jamban történt támadásról készült felvételeket élőben közvetítette a televízió, de a rendőrség és a mentőszolgálat csak 15 perccel később érkezett a helyszínre, miközben az áldozat mozdulatlanul feküdt a hátán az utca közepén.

A tömegben lévők azzal indokolták a támadást, hogy a férfi egy arab volt, aki megpróbálta elütni a szélsőjobboldali nacionalistákat, de a felvételeken egy autós látható, aki egyszerűen csak megpróbálta kikerülni a tüntetést. “A lincselés áldozata súlyosan megsérült, de állapota stabil” – áll a tel-avivi Ichilov kórház közleményében.

Másutt Bat Jamban fekete ruhás izraeliek egy csoportja betörte egy arab tulajdonú fagylaltozó kirakatát, melyen az ultranacionalisták skandálása volt látható: “Halál az arabokra!” – hangzott el élő adásban a határrendőrséggel való összecsapás során.

Az északi Tiberias városában a közösségi médiára feltöltött videón látszott, hogy zászlót lengető izraeliek támadnak egy autóra. Korábban, szerdán a zsidó és arab lakosú Lod polgármestere arra figyelmeztetett, hogy “polgárháború” fog kitörni, miután arab gyászolók összecsaptak a rendőrséggel.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felszólította a zsidókat és az arabokat, hogy hagyjanak fel az egymás elleni támadásokkal:

“Nekem nem számít, hogy forr a véretek. Nem vehetitek a kezetekbe a törvényt”

– mondta.

Betzalel Smotrich szélsőjobboldali törvényhozó, a Vallásos Cionizmus párt vezetője azt mondta, hogy “szégyelli” a Bat Jamban történt támadás “szörnyű kegyetlenségét”.

“Zsidó testvérek, álljatok meg! Semmilyen körülmények között nem engedhetjük meg, hogy erőszakos cselekményekben vegyünk részt”

– figyelmeztetett.

Izrael főrabbija, Yitzhak Yossef szintén a zsidók elleni támadások beszüntetésére szólított fel:

“Ártatlan polgárokat támadnak meg terrorszervezetek, a szív nehéz, a látvány borzasztó, de nem engedhetjük meg, hogy provokációkba és agressziókba keveredjünk”

– mondta.

Szerda este több városban szélsőjobboldali izraeliek tüntetései törtek ki, amelyek masszív összecsapásokhoz vezettek a rendőrséggel és olykor arab izraeliekkel. A rendőrség közölte, hogy szerdán az ország különböző városaiban közel 400 embert tartóztatott le, akik állítólag “részt vettek zavargásokban”.

Netanjahu ellátogatott Lodba és Akkóba, ahol ígéretet tett arra, hogy “véget vet az anarchiának” és helyreállítja a rendet, “ha kell, vasököllel”. A hatóságok több száz rendőri erősítést vezényeltek Lodba és más területekre, köztük olyan félkatonai határőröket, akik általában a megszállt Ciszjordániában tevékenykednek.

“A Lodban és Akkóban randalírozók nem az izraeli arabokat képviselik, a Bat Jamban randalírozók … nem az izraeli zsidókat képviselik, és nem az erőszak fogja diktálni az életünket” mondta az ellenzéki vezető, Jair Lapid, akinek a márciusi választások után a kormányalakítás a feladata.

A gázai palesztin fegyveresek hétfő óta több száz rakétát lőttek ki Izraelre, amely légicsapásokat hajtott végre a zsúfolt tengerparti enklávé ellen. Az Izrael és a gázai fegyveres csoportok közötti, hét éve tartó konfliktus leghevesebb reakcióját a jeruzsálemi al-Aksza-mecset területén történt hétvégi zavargások váltották ki.

Izrael arab polgárai országszerte tömeges tüntetéseket tartottak amiatt, hogy Izrael rendőri felügyeletet gyakorol a Jeruzsálemben található szent hely felett, és a zsidó telepesek jogi kampányát követően több tucat palesztin család kilakoltatását tervezi a városban. A feszültséget pedig csak tovább fokozzák az egyre erősödő szélsőjobboldali csoportok Izraelben, amelyek a márciusi választásokon mandátumot szereztek, és Netanjahu szövetségesei írja a The Guardian.