Dollár
434,38 Ft
Euró
424,14 Ft
Font
487,25 Ft
Bitcoin
19,188 $

Ismételten elfogadhatatlannak minősítette Oroszország, hogy az EU fegyvereket küld Ukrajnának

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél a Serdar Berdimuhamedow türkmén elnökkel közös sajtótájékoztatón a moszkvai Kremlben 2022. június 10-én. MTI/EPA pool/Jurij Kocsetkov
not image

Borbély Fanni

2022. június 23. - 12:59

Már a háború kezdete óta érkeznek újabb és újabb jelentések a Kreml álláspontjáról, ám még mindig erőteljesen sérelmezik, hogy az EU fegyvereket küld az ukrán erőknek, hogy megvédjék magukat a megszálló orosz erőkkel szemben.

Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes kedden ismételten figyelmeztette Markus Ederert, az Európai Unió moszkvai nagykövetét, hogy a Kreml “elfogadhatatlannak tartja”, hogy az EU fegyvereket küld Ukrajnának.

Soron kívül Svájcban is gumilövedékkel oszlatták az iráni nagykövetség előtt tüntetőket

Az orosz állami TASS hírügynökség által szemlézett külügyminisztériumi közleményben ismételten kijelentették, hogy “Oroszország elfogadhatatlannak tartja, hogy az EU folyamatosan fegyvereket szállít Ukrajnának”, ezt pedig azzal indokolták, hogy az ukrán erők a nyugati fegyvereket a donbászi területen található településeken is használhatják.

Meglepő módon az orosz külügyminisztérium a gyermekek és civilek veszélyeztetésére hivatkozott, habár nem tettek említést az orosz erők által elkövetett kegyetlen atrocitásokról, melyek során valóban elhunyt több gyermek is, illetve a gyanú szerint az oroszok népirtást követtek el többek között Bucsában és Irpinyben is.

Ederernek nem volt egyszerű napja, hiszen kedden bekérették a háború miatt, illetve azért is beidézték, amiért blokkolták a Kalinyingrádi területre történő szállításokat, miután az EU által bevezetett szankciók érvénybe léptek, melyek értelémben bizonyos termékeket nem lehet exportálni Oroszországba.