Dollár
393,04 Ft
Euró
406,39 Ft
Font
470,08 Ft
Bitcoin
16,236 $

Nem nézi jó szemmel Oroszország, hogy Litvánia nem enged át bizonyos árukat Kalinyingrádba

Fotó: MTI/Illyés Tibor
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. június 21. - 12:14

Litvánia megnehezítette Oroszország dolgát, hogy eljuttasson különböző termékeket a Balti-tenger partján fekvő Kalinyingrád exklávéba. 

Litvánia megtiltotta Oroszország számára, hogy  bizonyos árukat átszállítsanak a területén keresztül az orosz Balti-tengeri Kalinyingrádi exklávéba.

A vilniusi kormány lépését „példátlannak” minősítették Moszkvában, ahol az orosz külügyminisztérium közölte, hogy fenntartják a jogot a válaszlépésre nemzeti érdekeik védelme érdekében. 

Putyin elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov közölte, hogy a lépés „törvénytelen”, és mindenképpen válaszolni fognak rá. 

„Ez a döntés valóban példa nélküli. Ez mindenek a megsértése. Mi ezt törvénytelennek tartjuk. A helyzet több mint súlyos… Komoly, mélyreható elemzésre van szükségünk ahhoz, hogy kidolgozzuk a válaszlépésünket” – idézi a The Guardian

Kalinyingrád északon és keleten Litvánia, délen pedig Lengyelország közé ékelődve mintegy 1300 kilométerre fekszik Moszkvától, és az ellátmány nagy része vasúton érkezik.

Az orosz külügyminisztérium szerint Vilniusnak vissza kell vonnia a „nyíltan ellenséges” lépést.

„Ha a közeljövőben nem áll helyre teljes mértékben a teherszállítás a kalinyingrádi régió és az Oroszországi Föderáció többi része között Litvánián keresztül, akkor Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy nemzeti érdekei védelmében lépéseket tegyen” – közölték.