Clouds
21 Budapest
Dollár
353,06 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
434,46 Ft
Bitcoin
27,590 $

Elemzés: a legtöbb támadó már tette elkövetése előtt is erőszakos magatartást tanúsít

TÉMÁK:
#elemzés
Fotó: Unsplash
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Illetve a tömeggyilkosságok elkövetését megelőző egy évben jelentős stresszhelyzetet élnek át, például pénzügyi, munkahelyi, családi vagy egészségügyi problémák miatt.

A CNN szerint az amerikai titkosszolgálat Nemzeti Fenyegetésértékelő Központjának elemzésében az áll, hogy a támadók gyakran már tettük elkövetése előtt is fenyegető vagy erőszakos magatartást tanúsítanak a környezetükben.

Soron kívül Fontos üzenetet küldött a NAV az adózással kapcsolatban

Illetve a tömeggyilkosságok elkövetését megelőző egy évben jelentős stresszhelyzetet élnek át, például pénzügyi, munkahelyi, családi vagy egészségügyi problémák miatt, legalább 50%-ukat pedig minimum részben valamilyen sérelem motiválta.

A szakértők 173 olyan, 2016 és 2022 között elkövetett tömeggyilkosságot vizsgáltak meg, amelyeknek legalább három halálos áldozata volt, s a tetteket nyilvános vagy majdnem nyilvános helyeken (templomokban, iskolákban, üzletekben) hajtották végre.

A fegyveres támadások háromnegyedében legálisan, negyedében illegálisan szereztek be legalább egy fegyvert, s az elkövetők 57%-a fehér, 34%-a színes bőrű volt, de azt is hozzátették, nem lehet pontos demográfiai profilt meghatározni arra nézve, hogy kiből lesz tömeggyilkos.

Az erőszakos, fenyegető viselkedés egyfajta intő jel

Azt azonban sikerült megállapítaniuk, hogy vannak kiemelkedően egybevágó viselkedési sémák, melyeken a támadók osztoznak, s itt kiemelték, hogy többségük olyan férfi volt, akik magatartása már korábban is aggodalmat keltett másokban fenyegetések vagy erőszakos cselekedetek révén.

Az elkövetők közel fele családon belüli erőszakot, nőgyűlölő magatartást vagy mindkettőt tanúsított, s közel kétharmaduk büntetett előéletű volt, illetve a támadások ötödében extrém vagy gyűlöletbeszéden alapuló indíték állt az erőszakos cselekedet mögött.

Nemrégiben Kaliforniában is lövöldözés volt, ahol három nap alatt 18 ember vesztette életét, s a szakértők szerint ez is rávilágít az elkövetők sokféleségére, ugyanis a feltételezett lövöldözők 66 és 72 éves ázsiai férfiak voltak, ami meglepő – írta az Infostart.

Az elemzésben felhívták a figyelmet, miszerint mindenkit arra kell bátorítani, hogy jelentsék azokat a viselkedési formákat, amelyek aggodalmat keltenek az emberekben amiatt, hogy talán veszélyt jelent saját vagy mások biztonságára nézve.