Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
372,31 Ft
Euró
397,77 Ft
Font
470,37 Ft
Bitcoin
64,069 $

Vidám családi összejövetelnek indult, végül hárman kórházban kötöttek ki

Medvehúst fogyasztottak, csakhogy mint utólag kiderült, a hús nem volt megfelelően átsütve, és ez csak a jéghegy csúcsa.

...svg content...Fotó: Unsplash/Danika Perkinson
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Rémálommá vált a vidámnak indult családi összejövetel: egy család összeült egy különleges vacsorára. Azon a bizonyos estén egy különleges, fekete medvehúsból készült kebabot fogyasztottak: a medvét a család egyik tagja a kanadai Észak-Saskatchewanban lőtte ki, s 45 napig a fagyasztóban tárolta.

A húst aztán zöldségekkel együtt grillezték, de mivel nem volt kéznél húshőmérő, a séf csak szemrevételezéssel állapította meg, hogy a hús kész van-e vagy sem. Miután a család néhány tagja megállapította, hogy még mindig nem sült át, visszarakták a grillre, sütötték még egy kicsit, majd újra tálalták. Soron kívül Fegyveres őrizet mellett nézhette meg Orbán Viktor a még be nem mutatott Mercedeseket

Csakhogy napokon belül a család több tagja is megbetegedett, köztük egy 29 éves minnesotai férfi, aki kétszer is kórházba került. Tünetei közé tartozott a láz, a szeme körüli duzzanat és erős izomfájdalom, a vizsgálatok pedig magas fehérvérsejtszámot mutattak ki, ami arra utalt, hogy valamilyen fertőzéssel küzdött.

A második kórházi tartózkodása alatt mesélt az orvosoknak a medvehús-lakomáról, ők pedig azonnal összerakták a képet. A beteg és öt másik rokona mindannyian megfertőződtek a Trichinella nativa lárvájával, ami trichinellózishoz vezetett.

Ezek a férgek jellemzően a hideghez alkalmazkodó fajok, például medvék, jávorszarvasok, vaddisznók és rozmárok izomrostjaiban találhatók. Ez azt jelenti, hogy míg a fagyasztás gyakran elpusztítja a világszerte megtalálható többi trichinella fajt, ebben az esetben túlélték.

S mivel a húst nem sikerült megfelelően átsütni, a hő sem pusztította el őket. Az étkezésen résztvevők közül hatan fertőződtek meg, közülük azonban ketten nem is ettek a húsból, csak a mellette sült zöldségekből, ami egyértelműen azt jelzi, hogy keresztfertőzés is történt.