Clouds
21 Budapest
Dollár
353,68 Ft
Euró
385,84 Ft
Font
432,36 Ft
Bitcoin
23,675 $

29 ember meghalt „El Chapo” fiának letartóztatása közben

Fotó: Kamion lángol Sinaloa mexikói állam székhelyén, Culiacánban 2023. január 5-én, miután a mexikói biztonsági erők a városban elfogták Ovidio Guzmánt, Joaquín "El Chapo" Guzmán volt mexikói drogbáró fiát. A sinaloai kábítószerkartellt irányító Guzmán fiú elfogása erőszakhullámot váltott ki, az összecsapásokban a mexikói fegyveres erők tíz tagja és tizenkilenc bűnöző életét vesztette. MTI/AP/Martin Urista
Dél-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Közel 30 ember vesztette életét az akcióban, ami alatt a hatóságok igyekeztek őrizetbe venni „El Chapo” fiát.

Legalább 29 ember haláláról tudni, köztük 10 katonával, akik a bebörtönzött mexikói drogbáró, „El Chapo” fiának letartóztatásában működtek közre. Ovidio Guzmant, becenevén “El Raton”, azaz “Az egér”, csütörtökön fogták el Sinaloában, majd egy katonai repülőgéppel Mexikóvárosba szállították.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A hadsereg tíz tagja szolgálat közben életét vesztette, de tizenkilenc törvényszegő is meghalt a műveletben. Emellett további harmincöt katona lőtt sebeket szenvedett, pontos állapotukról nem adtak ki információkat.

A Sinaloa-kartel tagjai és társaik „Az egér” letartóztatása után kezdtek ámokfutásba, miközben harcolni kezdtek a biztonsági erőkkel. Járműveket gyújtottak fel és lezárták az utakat, mialatt tűzpárbaj alakult ki a felek között.

Hat hónapon át készültek az akcióra

A csütörtöki művelet során további huszonegy embert tartóztattak el, jelentős civil halálesetekről ezúttal nem érkezett hír. A 32 éves Ovidio Guzman letartóztatását egy 6 hónapos hírszerzési munka előzte meg, aminek ideje alatt felkutatták, és jelenleg egy szigorúan őrzött szövetségi börtönben tartják fogva.

Kiderült, hogy egy utasszállító gépet is találat ért, amikor az éppen felszállni készült. Mellette a légierő két repülőgépét szintén találat érte a Sinaloa-kartel tagjai támadásában, akik offenzívát indítottak a vezérük kiszabadítására a culiacani repülőtér közelében.

Több súlyos találatot kapott a légierő két gépe, amiknek kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk. Végül senki sem sérült meg a gépeken, míg Sinaloában a lakosság védelme érdekében jelenleg is fokozott biztonsági jelenlétet tartanak fenn. A hivatalos miniszteri tájékoztatás szerint legutóbb további 1000 katonát küldtek a helyszínre, hogy őrizzék a nyugalmat.

„El Chapo” jelenleg az Egyesült Államokban tölti az életfogytiglani börtönbüntetését, amiért 25 éven keresztül több száz tonna kábítószert csempészett az országba. Hiába kapcsolták le, a kartell továbbra is az egyik legerősebb Mexikóban, és az USA azzal vádolja a szervezetet, hogy kihasználja az opioidjárványt, miközben elárasztja a közösségeket fentanillal, a heroinnál 50x erősebb szintetikus kábítószerrel.

Ovidio Guzmant és egyik testvérét azzal vádolják, hogy közel egy tucat metamfetamin labort felügyeltek Sinaloában. A drogkereskedő állítólag egy mexikói énekesnő meggyilkolását is elrendelte, aki nem volt hajlandó fellépni az esküvőjén. Mexikó egyelőre nem tervezi Guzman azonnali kiadatását az USA-nak – írja az Al Jazeera.