Clouds
21 Budapest
Dollár
353,89 Ft
Euró
390,00 Ft
Font
438,56 Ft
Bitcoin
23,760 $

Elfogták El Chapo fiát Mexikóban, a kartell erőszakkal reagált

Fotó: EPA/Juan Carlos Cruz
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Sinaloa kartell nagyon gyorsan reagált Joaquin “El Chapo” Guzman fiának elfogására, s masszív erőszakkal reagáltak.

Az Al Jazeera jelentése szerint a mexikói hatóságok elfogták Ovidio Guzmant, a bebörtönzött drogkereskedő, Joaquin “El Chapo” Guzman fiát. A letartóztatás után szinte azonnal káosz vette kezdetét, hiszen a Sinaloa tartománybeli Culiacan városában szerda este és csütörtökre virradó éjszaka autókat gyújtottak fel és lakosokat raboltak el a kartell feltételezett tagjai.

Soron kívül Észak-Korea megint súlyosan megfenyegette az USA-t

A hatóságok ugyan nem közölték, hogy mi válthatta ki a kartell dühét, ám az ilyen akciókra mindig akkor kerül sor, amikor letartóztatnak egy-egy kartelltagot. Juan de Dios Gamez, Culiacan polgármestere egy tweetben arra kérte a város polgárait, hogy a jelenlegi erőszakos cselekmények közepette ne hagyják el otthonaikat.

Ovidio azt követően vált a Sinaloa-kartell egyik kulcsfigurájává, hogy apját letartóztatták, majd őt is elfogták a hatóságok 2019-ben, ám csak ideiglenesen vették őrizetbe. Ennek hírére a kartell komoly fegyverekkel kezdett lövöldözni a városban, mire a hatóságok kénytelenek voltak elengedni Ovidiót, ami igen kínos kudarcot jelentett a mexikói kormánynak.

Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján elismerte, “Culiacanban folyamatosak a műveletek”, ám további részleteket nem kívánt közölni az ügyben.

Eközben a közösségi médiában több olyan felvétel is megjelent, melyeken az éjszaka folyamán történt lövöldözések láthatók Culiacanban. A városvezetés az erőszakos cselekmények nyomán a közösségi médiában is arra szólította fel a lakosokat, hogy ne hagyják el otthonaikat, hangsúlyozva, hogy “Culiacan polgárainak biztonsága a legfontosabb”.