Felvállalja bűnösségét El Chapo felesége a kartell ügyeivel összefüggésben

Emma Coronel Aispuro, Joaquín „El Chapo” Guzmán mexikói drogbáró felesége érkezik a férje büntetőperében hozott ítélet kihirdetésére egy New York-i bíróságra 2019. július 17-én. A bíróság életfogytig és további 30 évig tartó szabadságvesztésre ítélte a Köpcös (El Chapo) ragadványnéven ismert 62 éves bűnözőt, aki az egyik legnagyobb mexikói kábítószer-maffiát, a sinaloait vezette. MTI/EPA/Peter Foley
not image

Nagy Noel

2021.június.9 - 12:39

Emma Coronel Aispuro, a mexikói drogbáró, Joaquin „El Chapo” Guzman felesége ezen a héten fogja bevallani bűnösségét, hogy segített férjének a hírhedt Sinaloa kartellt irányítani.

A New York Times értesülései szerint Coronel csütörtökön fog megjelenni a washingtoni szövetségi kerületi bíróság előtt és be fogja vallani a bűnösségét a Sinaloa-kartell összefüggésében.

A lap információi szerint a beismerő vallomásért cserébe egyezséget fog kötni az ügyészekkel, melynek értelmében együtt kell működnie az amerikai hatóságokkal, információkat kell szolgáltatnia férje szövetségeseiről, üzleti partnereiről és rokonairól.

A Reuters beszámolója szerint egyelőre még ezt sem az amerikai igazságügyi minisztérium, sem a kábítószerügyi hatóságok, sem pedig El Chapo feleségének ügyvédje sem erősítette meg, egyikük sem kommentálta az értesülést.

A 31 éves korábbi szépségkirálynő Coronelt még februárban tartóztatták le egy washingtoni repülőtéren, ugyanis az ügyészség vádjai szerint a férjével közösen vezette a hírhedt és erőszakos drogkartellt.

Coronelt ezen felül azzal is megvádolták, hogy segített férjének a 2015 júliusában véghezvitt szökésében, amikor El Chapo a mexikói Altiplano börtönből szökött meg úgy, hogy egy több kilométeres alagutat ásott a cellájából.

El Chapót még 2019 februárjában ítélte el a brooklyni szövetségi bíróság, amiért egy több milliárd dolláros kábítószerbirodalmat épített fel. A mexikói drogbárót életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, amit egy maximális biztonsággal őrzött coloradói börtönben tölt le.