Clouds
21 Budapest
Dollár
359,61 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
443,28 Ft
Bitcoin
23,123 $

Együttműködési megállapodás született az NMHH és a Széchenyi István Egyetem között

TÉMÁK:
#NMHH
Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az NMHH elnöke a közlemény szerint azt reméli, hogy a hatóság hatékony támogatóként járulhat hozzá a gyakorlatorientált szakemberképzéséhez.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2023 végéig tartó együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetemmel – közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága az MTI-vel kedden. A hatóság a vezeték nélküli kommunikációs rendszereket használó kutatási projekteket segíti, támogatásukból a győri egyetem Digitális Fejlesztési Központja, Járműipari Kutatóközpontja, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar, valamint a Zalaegerszegi Innovációs és Képzési Központja részesül.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

Az együttműködés kiterjed többek között a mezőgazdasági robotflották kommunikációs rendszerének fejlesztésére és kiépítésére, az autonóm robotok kommunikációs kérdéseinek megoldására, mikrohullámú laboratórium fejlesztésére, valamint az űrtávközlés területére. Az egyetem a ma még hiányterületnek számító kvantumkommunikáció terén ugyancsak számíthat segítségre – írták.

Az NMHH elnöke a közlemény szerint azt reméli, hogy a hatóság hatékony támogatóként járulhat hozzá a gyakorlatorientált szakemberképzéséhez. A hatóság feladata, hogy válaszokat találjon a technológiai fejlődésből eredő kihívásokra, és erősítse az ország versenyképességét ezeken a területen – mondta Koltay András.

Az egyetem elnöke szintén úgy véli, hogy a vezeték nélküli kommunikációs rendszerek vagy az autonóm járművek kutatása javíthatja a térség esélyeit. Filep Bálint megjegyezte, hogy az intézményük épp ezeken a területeken tölt be egyre meghatározóbb szerepet.

Horváth Zoltán dékán hozzátette, hogy a képzéseik biztosítják az NMHH szakember-utánpótlását, míg a hatóság az egyetemi laborháttér megerősítéséhez, a hallgatói csapatok munkájához járul hozzá. Szakembereik az oktatásban is részt vesznek, az együttműködés tehát mindkét fél számára hasznos – tette hozzá.

(MTI)