Clouds
21 Budapest
Dollár
357,31 Ft
Euró
384,48 Ft
Font
437,06 Ft
Bitcoin
27,693 $

Nem is gondolnánk, de ezzel az egyszerű trükkel sokkal könnyebb lehet a fogyás

Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A kísérletben harmincnégy, 20 év körüli résztvevőnek mutattak 60 fotót, amelyeken tíz különböző mennyiségű csokoládé volt látható, s egészen érdekes eredmények születtek.

A hsziani Shaanxi Egyetem szakértői állítják, hogy kidolgoztak egy rendkívül egyszerű módszert, amellyel el tudjuk hitetni magunkkal, hogy a valós mennyiségnél többet ettünk, ezzel segítve a fogyást, illetve megelőzve a túlevést.

A Food Quality and Preference című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kísérletben harmincnégy, 20 év körüli résztvevőnek mutattak 60 fotót, amelyeken tíz különböző mennyiségű csokoládé volt látható, 60 grammtól egészen a 200 grammig – írta a Daily Mail.

Például hat kép készült egy 100 grammos csokoládéról, amelyet különböző számú darabokra vágtak, s az eredmények alapján kiderült, hogy az alanyok sokkal nagyobb mennyiségűnek tippelték a 16 darabra vágott csokoládét, mint a 9 darabosat, holott mindkettő 100 gramm volt.

Hasonló logika szerint működik, mint a „vörös tányér” trükk

„A nagyobb egységszám növeli a teljes adagméret megítélését”

– jelentették ki a kutatók, s ugyanez történt akkor is, amikor az édességet újfent feldarabolták, majd szétterítették a tányéron.

Mindez a kontúrintegrációnak tudható be, ami arra készteti az embereket, hogy az üres területeket is csokoládé részének tekintsék, tehát érdemes ezt a módszert is kipróbálni, ha jobban oda szeretnénk figyelni rá, mennyit eszünk, illetve akkor is, ha súlycsökkentés a cél.

Ez a módszer hasonló logika szerint működik, mint a „vörös tányér” trükk, amit az Oxfordi Egyetem professzora, Dr. Charles Spence dolgozott ki, mondván, az ilyen színűre festett tányérok egyfaja vészjelzést váltanak ki az emberekből, az eredmény pedig az lesz, hogy kevesebbet esznek.