Clouds
21 Budapest
Dollár
359,41 Ft
Euró
390,78 Ft
Font
445,60 Ft
Bitcoin
23,786 $

Nagyon drága a hús, az emberek kevesebbet vesznek a hentesektől

TÉMÁK:
#áremelkedés
Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A legfontosabb alapanyagok nagyon megdrágultak, például az élősertés ára egy év alatt 70-80%-kal nőtt, s a munkabérek mellett az energiaárak is megugrottak.

A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, Éder Tamás szerint a diszkontláncok elterjedésének egyik hatása, hogy az elmúlt években csökkent a kis hentesüzletek piaci részesedése, tehát az ő életüket sokkal jobban megnehezítették az olyan intézkedések, mint az ársapka.

Soron kívül Egyre több a halálos gombafertőzés, de zombiapokalipszistől nem kell tartani

„Érzékeltünk az elmúlt időszakban a fogyasztók részéről némi keresletcsökkenést is a húsok iránt, ami nyilván megjelenik a hentesek forgalmában is. Összességében azt gondoljuk, hogy valóban rendkívül nehéz helyzetben vannak”

– mondta.

Jelenleg annyit lehet tudni, hogy a kis hentesek nagyjából 3 milliós támogatásban bízhatnak, Nagy István agrárminiszter pedig korábban megerősítette, hogy az összesen 4,5 milliárd forintnyi forrásra az év elején pályázhatnak majd az érintettek.

Az európai és magyar húskereslet csökkenésére számítanak

A tárca tervei szerint több mint ezer hentesüzlet részesülhet a boltonként akár 3 millió forint támogatásban, amely Éder Tamás elmondása alapján a túléléshez elég lehet, de tartós megoldást biztosan nem jelent – írta az Infostart.

Úgy véli, az elmúlt másfél év egy rendkívül zavaros időszak volt a húsipari vállalatok számára, hiszen a legfontosabb alapanyagok nagyon megdrágultak, például az élősertés ára egy év alatt 70-80%-kal nőtt, s a munkabérek mellett az energiaárak is megugrottak.

Majd hozzátette, épp ez a három a legfontosabb tényező a szektorban, s ezeknek a költségeknek a fogyasztói árakba történő beépítése egyáltalán nem egyszerű, ennek ellenére kiegyensúlyozottabb évet remél, bár az európai és magyar húskereslet csökkenésére is számít.