Clouds
21 Budapest
Dollár
344,52 Ft
Euró
370,79 Ft
Font
431,70 Ft
Bitcoin
26,872 $

A DK bejelentette, képviselői feljelentik Orbán Viktor miniszterelnököt

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Gy. Németh Erzsébet úgy fogalmazott, Magyarország érdekeinek elárulásával egyenértékű, hogy a miniszterelnök „engedélyezte az orosz kémbank” magyarországi működését.

A Demokratikus Koalíció képviselői állam elleni bűncselekmény feljelentésének elmulasztása, valamint hivatali visszaélés gyanújával feljelentést tesznek Orbán Viktor miniszterelnök ellen.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

Gy. Németh Erzsébet csütörtökön online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy miután David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete bejelentette, hogy szankciók alá vonják az „orosz kémbankként elhíresült, részben az Orbán-kormány kezében lévő” Nemzetközi Beruházási Bank vezetőit, a magyar kabinet „ijedtében” visszavonta a pénzintézet alkalmazottainak diplomáciai mentességét, és kiszállt a bank tulajdonából. Addig azonban a kémkedéssel gyanúsítható orosz bankárok szabadon utazgathattak Magyarországon és az Európai Unióban – tette hozzá.

„Orbán Viktornak tudnia kellett róla, hogy a Vlagyimir Putyin által Budapestre küldött orosz hírszerzők a saját NATO-szövetségeseink és az Európai Unió tagállamai ellen is kémkedhettek, de Orbán Viktor nem tett semmit ellene”

– fogalmazott Gy. Németh Erzsébet.

Azt mondta, Magyarország érdekeinek elárulásával egyenértékű, hogy a miniszterelnök „engedélyezte az orosz kémbank” magyarországi működését. Orbán Viktor bizonyíthatóan tudott az Egyesült Államok figyelmeztetéseiről, illetve arról, hogy fennáll a gyanúja, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank alkalmazottai kémtevékenységet folytatnak – mondta az ellenzéki politikus.

Ráczné Földi Judit kijelentette, a magyar miniszterelnök felelősségét erősíti az ügyben, hogy az Egyesült Államok 2019 óta folyamatosan küldte a jelzéseket a magyar kormány felé, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank veszélyt jelent. Kiemelte, hogy a pénzintézet 2019-ben a fővárosi Szabadság téren, vagyis az Egyesült Államok nagykövetségének közelében keresett magának irodaházat, ami különösen aggasztotta az amerikai kormányt.

Amikor az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt az EU szankciókat akart kivetni az orosz állam többségi tulajdonában lévő bankra, akkor a kabinet megpróbálta megakadályozni a pénzintézet megbüntetését, amivel lényegében bebizonyosodott, hogy az „Orbán Viktor által védelmezett orosz kémbank Vlagyimir Putyin kinyújtott karjaként működhetett Budapesten” – értékelt.

(MTI)