Dollár
428,62 Ft
Euró
421,03 Ft
Font
477,52 Ft
Bitcoin
19,378 $

Az oroszok szerint ismét sokan dezertáltak az ukránok oldaláról

Fotó: Az orosz hadsereg által újságíróknak szervezett túrán készített felvétel a donyecki szakadár területen fekvő Olenivka börtönéről 2022. augusztus 11-én. Az ukrán hadifoglyokat őrző börtönt július végén rakétatámadás érte, és negyven fogoly életét vesztette. Az orosz védelmi minisztérium szerint ukránok követték el a támadást, az ukrán fél pedig az orosz erőket vádolja ugyanezzel. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
not image

Takács Petra

2022. augusztus 17. - 17:31

Pontos számok nincsenek arról, hogy hányan dezertáltak eddig az ukrán hadseregből, de úgy tűnik, nem kevesen.

Ismét jelentős ukrán veszteségekről és dezertálásokról számolt be az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. Igor Konasenkov közölte: az ukrán fegyveres erők súlyos veszteségeket szenvedtek el emberben és haditechnikában az elmúlt napon, aminek hatására sok katona dezertált Szoledarnál és Marjinkánál.

Soron kívül Orbán: jön a gyármentőprogram és már dolgoznak a munkahelyvédelmi akcióterven

A tábornok mások mellett kilenc vezetési pont, valamint számos fegyver- és üzemanyagraktár elpusztításáról számolt be. Közölte: egy lőszerraktárára mért precíziós csapással több mint háromezer 122 milliméteres tüzérségi lövedéket semmisítettek meg.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 267 repülőgépet, 148 helikoptert, 1747 drónt, 365 légvédelmi rakétarendszert, 4334 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 799 rakétasorozatvetőt, 3310 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4922 speciális katonai járművet veszíttettek.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bejelentette, hogy a Krímben felszámolta a Hizb ut-Tahrír al-Iszlami nemzetközi terrorszervezet hatfős, állítása szerint Ukrajnából irányított sejtjének tevékenységét Dzsankoj és Jalta városban.

A tájékoztatás szerint a letartóztatott gyanúsítottak terrorista ideológiát terjesztettek és oroszországi muszlimokat toboroztak. A közlemény az akciót nem hozta összefüggésbe a Dzsankoji járásban található egyik orosz lőszerraktár keddi felrobbantásával. A katonai cselekményekre vonatkozó állítások valódiságát független forrásból nem lehet ellenőrizni.

(MTI)