Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,606 $

Deutsch levelet írt az EP-elnöknek: Barley alelnök kijelentései elfogadhatatlanok

Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. október 20. - 10:38

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője szerint a Katarina Barley által képviselt szélsőséges magatartás megmérgezi az európai együttműködést és aláássa az Európai Parlament tekintélyét. 

Deutsch Tamás a közösségi oldalán osztotta meg, hogy levelet írt Roberta Metsolának, az Európai Parlament elnökének Katarina Barley EP-alelnök újabb Magyarország-ellenes ámokfutása kapcsán. 

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

„Jelen levelemben tiltakozásunkat szeretném kifejezni Katarina Barley alelnök asszony újabb kommunikációs ámokfutása miatt.

A Tageszeitung c. lapnak adott minapi interjúban, valamint egy másik, a Tagesspiegel c. lap által szemlézett, a »The Pioneer« portálnak adott nyilatkozatában több olyan, Magyarországra illetve a magyar miniszterelnökre nézve becsmérlő és hazug kijelentést tett, amely messze túlmegy a civilizált politikai vita és egy európai parlamenti alelnöktől elvárható viselkedés keretein” – írta Deutsch. 

„Tűrhetetlen és felháborító, hogy egy politikai közösség parlamentjének alelnöke ilyen módon uszítson a sajtóban a közösség egyik tagja, jelen esetben Magyarország ellen. Különösen annak fényében elfogadhatatlan mindez, hogy Barley asszony 2020 szeptemberében Lengyelország és Magyarország pénzügyi kiéheztetésére szólított fel, amelyért a mai napig nem követte meg az érintett országok polgárait” – tette hozzá. 

„A Katarina Barley által képviselt szélsőséges magatartás megmérgezi az európai együttműködést és aláássa az Európai Parlament tekintélyét, ezért nem maradhat következmények nélkül. Volt már rá példa, hogy az Európai Parlament egy alelnöke tisztségből való visszahívását kezdeményezte annak elfogadhatatlan kijelentése miatt. Megítélésünk szerint, Katarina Barley viselkedésével átlépte azt a határt, amellyel méltatlanná vált az alelnöki tisztség betöltésére” – fejtette ki. 

„Elvárjuk, hogy Elnök asszony a Ház méltóságának megőrzése érdekében hozza meg a szükséges intézkedéseket” – hívta fel a figyelmet. 

Katarina Barley: Orbán Viktor nincs annyira elszigetelve, mint kellene 

Katarina Barley kijelentette a Tageszeitungnak adott interjújában az orosz gáz vásárlása kapcsán, hogy „Orbán Viktor meg fogja tenni azt a szívességet barátjának, Vlagyimir Putyinnak, hogy ezt az EU-ban is népszerűsíti”.  

Szerinte ez veszélyt jelent, ugyanis „Putyin meg akarja osztani az EU-t. Orbán és az AfD pedig segít neki. Orbán Viktor teljesen elszigetelődött az EU-ban, amikor az Oroszország elleni szankciókról van szó. De ami a gázt illeti, nem annyira. Vannak olyan országok, mint Bulgária, Románia és Szlovákia, amelyek nagyon függnek az orosz gáztól. Ezért olyan fontos, hogy az EU közösen lépjen fel a gázár és a beszerzés terén”

A lap megkérdezte tőle, hogy „segíthet az autokrata Orbán ellen?”, mire így válaszolt: „csak egy nyomásgyakorló eszközt ismer: a pénzt. Az EU Bizottsága meg akarja vonni Magyarországtól a támogatások egy részét, mert Orbán Viktor nem küzd a korrupció ellen és semmibe veszi a jogállamiságot”. 

Kijelentette, hogy „Orbán Viktor nincs annyira elszigetelve, mint amennyire kellene. Fideszes pártja tíz évig volt az EPP-frakció tagja. A CSU sokáig minden évben díszvendégként fogadta Orbán Viktort”.  

Barleynak csalódás, hogy az Európai Unió még nem vette el Magyarország pénzét 

Tagesspiegel pedig szemlézte, hogy az EP-elnök arról beszél, hogy az Európai Unió hibákat követett el Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel való kapcsolattartása során, és számára „ez az Európai Unió nagy hibája”.   

„Orbán Viktor nem egyik napról a másikra került olyan helyzetbe, hogy zsarolni tudja az EU-t, hanem ez tizenkét év alatt épült fel. Orbánt sokáig védték” –tette hozzá. 

„Most nagyon kényelmes helyzetben van. Úgy változtatta meg az országot és a szabályokat, a választási törvényt, a média szabadságát, sok más dolgot, hogy szinte már nem is lehet leszavazni” – állítja Barley. 

„Megzsarolhatja az EU-t. Az egyetlen dolog, ami segít, ha elvágjuk a pénzét” – jelentette ki. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.