Nem sikerült a demokraták bojkottja a tervezett abortusztörvény ellen

Fotó: Fotó: Kamala Harris alelnök a Kormányzók Nemzeti Szövetségének képviselőivel tanácskozik a washingtoni Fehér Ház keleti termében 2022. január 31-én. MTI/EPA/SIPA USA/Pool/Oliver Contreras

Szabó Kata

2022. május 12. - 14:42

Azt szerették volna elérni, hogy a nők a jövőben is saját maguk dönthessenek a testükről és a gyermekvállalásról.

Az amerikai szenátusban helyet foglaló demokraták nem tudták érvényesíteni az abortuszhoz való jogot mint szövetségi törvényt, ugyanis az összes republikánus a javaslat ellen szavazott. A demokraták lépése egyfajta óvintézkedés lett volna a Legfelsőbb Bíróság tervezete ellen, ám végül törekvésük sikertelenül végződött.

Május elején szivárgott ki a Legfelsőbb Bíróság tervezete, amelyből kiderült, hogy a bíróság visszaadná az abortuszok jogszerűségének kérdését az egyes amerikai államok hatáskörébe. Amennyiben erre sor kerül, legalább 20 államban rövid időn belül vagy teljesen betiltanák, vagy csak kivételes esetekben engedélyeznék az eljárásokat.

A tervezetet hivatalosan júliusban hozzák nyilvánosságra, ám számos republikánus irányítású állam már a várható ítélet előtt szigorú korlátozásokat fogadott el vagy tervezi annak elfogadását, amik értelmében egyedül a nemi erőszak és vérfertőzéses terhesség esetén engedélyeznék az abortuszeljárást.

“Sajnos a szenátus nem volt képes megvédeni a nők azon jogát, hogy saját testükről dönthessenek” – mondta Kamala Harris alelnök a szavazás után.

Joe Biden amerikai elnök a szenátusi szavazás után arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a bíróság a jelzett irányba halad, az végül az azonos neműek házasságának, a fogamzásgátlásnak és más jogoknak a megszüntetésére hajlamosíthat.

“Látni fogják, hogy ezeknek a döntéseknek következményei lesznek, amivel csak még megosztottabbá teszik az Egyesült Államokat. Olyan dolgokról fogunk vitatkozni, amelyekről nem kellene” – mondta Biden.

A tervezet várható elfogadása miatt az Egyesült Államokban élő nők tömegével fordultak közvetítőcégekez, hogy abortusztablettát vásároljanak, erről korábbi cikkünkben bővebben is beszámoltunk.