A Chelsea és a Tottenham játszhatja a Premier League első nettó zéró kibocsátású meccsét

A Tottenham Hotspur angol labdarúgóklub új londoni stadionja a csapat és a Crystal Palace mérkőzése előtt, amelyet az angol első osztályú bajnokságban játszanak 2019. április 3-án. MTI/EPA/Will Oliver
not image

Kolláth Benjámin

2021. szeptember 8. - 00:48

A rajongókat arra kérik a szervezők, hogy biciklivel érkezzenek szeptember 19-én a Tottenham Hotspur Chelsea elleni meccsére, és ott csak vegán ételeket fogyasszanak.

Mindez egy terv része, hogy a mérkőzés legyen az első nettó zéró kibocsátású meccse az elitklubok szintjén. A BBC riportja szerint a csapatok az ütközetet közvetítő Sky-jal együtt igyekeznek a lebonyolítás környezeti terheit csökkenteni.

A két csapat bioüzemanyagot használó buszokon érkezik majd a stadionhoz és műanyagpalackok helyett fenntartható anyagból készült dobozokból isznak majd. A stadionban lévő büfékben rengeteg növényi alapú étel lesz elérhető, hogy a szurkolók ezekből is választhassanak.

A „nettó zéró kibocsátás” annyit tesz, hogy a meccsel kapcsolatos közvetlen károsanyag-kibocsátás (a szurkolók és alkalmazottak utazása, a stadion energiahasználata, az ott fogyasztott ételek és italok gyártása során) a minimálisra van csökkentve, a maradékot pedig környezetvédő projektekkel egyenlítik ki, például faültetéssel.

A Tottenhamet ítélték 2021-ben a Premier League legzöldebb klubjának, miután feliratkoztak az ENSZ Sporttal a Klímaváltozás Ellen nevű kerettervére, mely a kluboknak különböző célokat ad a fenntarthatóság felé vezető úton.

A nettó zéró mérkőzést a brit kormány is támogatja, valószínűleg azért is, mert a skóciai Glasgowban rendezik az ENSZ idei klímacsúcsát novemberben.