Cementre bukkantak egy férfi szívében és tüdejében

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 5. - 19:42

Mellkasi fájdalommal és nehézlégzéssel került kórházba egy amerikai férfi, akiről később kiderült, hogy cementdarab jutott be a véráramába.

A beteg egy héttel korábban egy gerincműtéten esett át, ugyanis kompressziós csigolyatörés alakult ki nála, ami csontritkulás hatására lép fel, és a csigolya elsatnyulásával jár – írta a Live Science magazin.

Az 56 éves férfin kifoplasztikát végeztek el, mely során csontcementtel állítják helyre az érintett részt, és bár az operáció biztonságos, az esetek 2 százalékánál szövődmények jelentkezhetnek.

Ez történt a szóban forgó beteggel is, akinél kiszivárgott a csontból a cement, és embóliát idézett elő, a közel 10 centiméteres darabka pedig egészen a szívéig jutott, és majdnem belehalt a komplikációba.

Szerencsére a CT és röntgen vizsgálatok hamar kimutatták a rendellenességet, és megállapították, hogy a szíven kívül a tüdőbe is fúródott néhány cementrészecske. A sebészek végül eltávolították az objektumokat, a férfi pedig egy hónapnyi lábadozást követően felépült.